Lajčák hovoril s iránskym veľvyslancom o Slovákoch

O ôsmich Slovákoch zadržaných v Iráne v stredu hovoril minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák s iránskym veľvyslancom pre Slovensko so sídlom vo Viedni Hassanom Tajikom.

03.07.2013 18:12
Lajčák Foto:
Miroslav Lajčák
debata (1)

Lajčák naliehavo žiadal iránskeho veľvyslanca, aby bol slovenskému konzulovi na zastupiteľskom úrade v Teheráne neodkladne umožnený ďalší kontakt so zadržanými paraglajdistami, informoval tlačový odbor MZV. "Očakávam, že rovnako, ako to bolo v minulosti, by konštruktívny prístup Ministerstva zahraničných vecí Iránu mohol viesť k úspešnému vyriešeniu aj tohto prípadu, " zdôraznil minister Lajčák.

Šéf slovenskej diplomacie spolu s iránskym veľvyslancom naznačili existenciu nevyužitého potenciálu na prehĺbenie bilaterálnych vzťahov v nesankcionovaných oblastiach medzi krajinami a posúdili cesty ich možného využitia.

V Iráne zadržali osem Slovákov, ktorí údajne čelia podozreniam zo špionáže. Podľa iránskeho generálneho prokurátora Gholámhosejna Mohsení-Ežeího vykonávali „nezákonnú činnosť vrátane fotografovania zakázaných priestorov“ na území provincie Isfahán, kde sa nachádzajú mnohé jadrové zariadenia vrátane závodu slúžiaceho na sporné obohacovanie uránu. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí v záležitosti koná už od 22. mája. So zadržanými sa stretol náš konzul a rezort diplomacie je v kontakte s iránskymi partnermi.

1 debata chyba