Cirkev sa chce postarať o materiálne zabezpečenie Róberta Bezáka

Konferencia biskupov Slovenska sa postará o materiálne zabezpečenie emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka. Po 75. plenárnom zasadnutí KBS v Nitre to vyhlásil jej predseda arcibiskup Stanislav Zvolenský. Bezákovi sa zakrátko skončí jeho sabatický rok a stále nie je jasné jeho ďalšie pôsobenie.

04.07.2013 12:43
Róbert Bezák Foto: ,
Emeritný arcibiskup Róbert Bezák.
debata (50)

Biskupi sa preto počas svojho rokovania jeho prípadom zaoberali. „Konferencia biskupov Slovenska rozhodla, že materiálne zabezpečenie emeritného trnavského arcibiskupa monsignora Bezáka je dôležitou úlohou Konferencie biskupov Sloevnska v spolupráci s Trnavskou arcidiecézou. Čiže je rozhodnuté, že toto materiálne zabezpečenie bude uskutočnené a jeho konkrétna podoba bude dohodnutá s monsignorom Róbertom Bezákom,“ uviedol Zvolenský.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska vyjadril aj ku kňazom Trnavskej arcidiecézy, ktorým sa nepáčilo ich prekladanie z farností na miesta, kam nechceli ísť. Pripomenul im, že pri svojej vysviacke sľúbili poslušnosť svojmu biskupovi.

„Čo sa týka otázky prekladania kňazov, je to vždy otázka, ktorá je veľmi citlivá pre každého kňaza, ktorý je prekladaný. Väčšina kňazov však pamätá, že pri svojej kňazskej vysviacke povedali aj to, že sľubujú úctu a poslušnosť biskupovi, do ktorého rúk vložili svoje ruky, a aj jeho nástupcom. A potom na základe aj tohto, takého životného postoja, vedia vyriešiť svoju životnú situáciu pokojne,“ skonštatoval Zvolenský.

Predseda KBS tiež uviedol, že mu nebude prekážať, ak sa Bezákovým prípadom bude zaoberať pápež František. „Vôbec sa toho neobávam. Rešpektoval som rozhodnutie Benedikta XVI., budem rešpektovať aj rozhodnutie Svätého Otca Františka,“ povedal. Vyhlásenia českého kardinála Dominika Duku, podľa ktorého Bezák nebol odvolaný pre morálne delikty, nechcel Zvolenský komentovať. „Za seba ako bratislavského arcibiskupa a predsedu KBS nepokladám za primerané, aby som komentoval stanoviská vysokých predstaviteľov iných diecéz, o to viac, keď nie sú z územia Slovenska,“ uviedol Zvolenský.

50 debata chyba