Prieskum: Voľby by vyhral Smer, SaS by sa do parlamentu nedostala

Ak by sa parlamentné voľby konali tento víkend, Slováci by najviac hlasov odovzdali vládnemu Smeru. S podporou 42,3 percenta by v parlamente poslanci Smeru získali 84 mandátov.

04.07.2013 14:01
Richard Sulík Foto:
Strana SaS Richarda Sulíka by sa podľa najnovšieho prieskumu nedostala do parlamentu.
debata (194)

Vyplýva to z telefonického prieskumu, ktorý pre televíziu TA3 urobila agentúra Polis Slovakia. Výsledky prieskumu poskytol politológ a šéf Polisu Ján Baránek. Smer si oproti máju polepšil. Vtedy by mu svoj hlas odovzdalo 41,5 percenta opýtaných.

Na druhom mieste v prieskume skončili kresťanskí demokrati, ktorí by získali 8,9 percenta a 18 kresiel. Nasleduje Most-Híd, ktorý by s 8,7 percenta preferencií obsadil v národnej rade 17 miest. Do parlamentu by osem percent respondentov posunulo aj Matovičovo hnutie OĽaNO, ktoré by získalo 16 kresiel. Táto strana si polepšila oproti májovému prieskumu o jeden percentuálny bod. SDKÚ by sa do parlamentu dostalo s podporou 7,4 percenta opýtaných.

Jedna desatina percenta by od úspechu delila Stranu maďarskej komunity (SMK). Národniarov zo SNS by volili 4,3 percenta opýtaných. Politický subjekt Nová väčšina – Dohoda by podporilo 4,1 percenta voličov. Ani strana Sloboda a Solidarita by sa do parlamentu nedostala. Hlasovalo by za ňu 3,6 percenta respondentov.

Preferencie sú vyrátané z 53-percentnej účasti na voľbách. Voliť by nešlo 21 percent respondentov, nerozhodnutých bolo 26 percent. Prieskum urobili od 24. júna do 30. júna na reprezentatívnej vzorke 1 223 respondentov starších ako 18 rokov.

194 debata chyba