Paška: Vďaka Cyrilovi a Metodovi vieme, kto sme

Slováci sú súčasťou viac než tisícročného príbehu, ktorý im pomáha pochopiť, kto sú a odkiaľ prišli. "Sme mladý štát, ale starý národ," vyhlásil na slávnostnej schôdzi k 1150. výročiu príchodu Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer).

04.07.2013 15:33 , aktualizované: 15:36
Pavol Paška Foto:
Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer).
debata (46)

Slováci sú vďaka vierozvestcom podľa neho definovaní ako kultúrny a vzdelaný národ. Nie sú národ individualistov, sú predurčení na spoluprácu. Ako spoločenstvo sú silnejší. „Vždy sme boli niečo viac ako individualisti,“ vyhlásil. Cyrila a Metoda si podľa neho treba ctiť aj preto, že vďaka nim vieme kto sme a odkiaľ sme prišli. Paška pripomenul, že Slováci sa aj vo svojej Ústave hlásia k cyrilo-metodskej tradícii, ktorá pretrvala vyše 1000 rokov.

Poznamenal, že len najsilnejšie myšlienky vydržia takú dlhú dobu. „Tradícia, ku ktorej sa hlásime, je tradíciou hodnôt, viery a duchovného bohatstva, nie zbraní a krviprelievania. Je nádherný pocit, že my všetci občania SR môžeme byť súčasťou viac než 1000-ročného príbehu, ktorý nám pomáha pochopiť, kto sme a odkiaľ sme prišli,“ povedal Paška. Sila Slovákov je podľa neho aj v tom, že nie sú národom ziskuchtivých individualistov.

Predseda parlamentu je presvedčený, že Slovensko zostane Slovenskom a zachová si svoju identitu aj ako súčasť prehlbujúcej sa európskej integrácie. „Zachováme si svoju jedinečnosť aj vo víre globalizácie. Prekonáme aj krízy a budeme rásť a napredovať. A prečo som o tom presvedčený? Lebo Cyril a Metod nám kedysi dávno dali do vienka hodnotový rebríček, v ktorom na prvom mieste stoja hodnoty spolupráce, lásky a komunity,“ vysvetlil.

Vďaka tomu podľa Pašku slávi Slovensko 1150 rokov od príchodu vierozvestcov ako sebavedomý slobodný, demokratický štát. „Ako súčasť spoločnej a silnej európskej rodiny, ako vzdelaný a hodnotový národ, ktorému nechýba historická kontinuita, európska ukotvenosť ani komunitárne povedomie. A máme nádej, že tu budeme vždy a budeme držať spolu, Cyril a Metod nám túto cestu ukázali. Pokračujme v nej,“ uzavrel svoj slávnostný príhovor Paška.

Misia vierozvestov podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Hrušovského nebola len jednorozmerným aktom. „Príchod svätých Cyrila a Metoda bol nielen otázkou náboženskou a kultúrnou, ale aj spletitých problémov formovania východu a západu,“ uviedol Hrušovský. Podľa jeho slov už vtedy padlo zásadné rozhodnutie, že Slovensko bude historicky súčasťou západného sveta.

46 debata chyba