Do poslednej chvíle verili, že príde aj pápež

Solúnski bratia sa zjavovali návštevníkom Nitry na každom kroku. Otáčali sa na kolieskach virtuálneho Veľkomoravského orloja, veľkej audiovizuálnej projekcie na Svätoplukovom námestí. Pod Nitrianskym hradom prehovorili ústami hercov nitrianskych divadiel. Mesto takto včera spustilo veľkolepé oslavy 1 150. výročia príchodu Cyrila a Metoda, ktoré potrvajú do nedele.

05.07.2013 13:52 , aktualizované: 06.07.2013 09:52
Cyril, Metod, oslavy Foto: ,
Zaplnené Svätoplukovo námestie počas osláv 1150. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu.
debata (25)

Svätoplukovo námestie zaplnili stovky ľudí. Omšu na námestí celebroval mimoriadny vyslanec Vatikánu pápežský legát Franc Rodé, kardinál zo slovinskej Ľubľany. „My sme do poslednej chvíle verili, že k nám príde pápež. Boli sme tu aj v roku 1995, keď Nitru navštívil Ján Pavol¤II.,“ zaznelo z hlúčika dôchodkýň, ktoré sa usadili na prenosných kreslách na schodoch pri divadle.

Podľa nitrianskeho biskupa Viliama Judáka je legát tým najlepším osobným listom z Vatikánu. V modliacom sa dave sa mihla aj protestujúca osoba. Europoslankyňa Anna Záborská prišla v tričku s napisom, z ktorého sa dalo vyčítať, že protestuje proti jednej dopravnej spoločnosti. Tá vypravuje mimoriadne vlaky na púte či zájazdy a podľa Záborskej diskriminačným spôsobom odmietla poskytnúť vlak pre organizátorov pochodu za život na Slovensku.

K roztržkám došlo poobede aj pod Nitrianskym hradom, všetko to však bola súčasť programu historického festivalu Pribinova Nitrawa. Takýto názov malo mesto v časoch Veľkej Moravy. V podhradí rozložili družiny vladykov vojenské tábory a predviedli, ako sa spory kedysi riešili ručne. Ruch zavládol na trhovisku v gotickej priekope, podávala sa medovina. Teplo a dym sálali z kováčskej dielne a zo stanov ďalších členov Cechu starých remesiel Kovlad. Vyrábali tu lyžice, misky, špendlíky a rúčky zbraní, aké vyrábali Slovania v 9. a 10. storočí.

Priamo v Katedrále sv. Emeráma na Nitrianskom hrade mohli návštevníci obdivovať výstavu Najstaršie doklady kresťanstva na Slovensku. Otvorili ju už vo štvrtok večer. Najstaršie nálezy dokladujúce prienik kresťanského učenia na územie Slovenska pochádzajú z rímskych čias a z doby sťahovania národov. Okrem románskych krížov, Nitrianskeho evanjeliára, čo je najstaršia kniha na Slovensku, tu archeológovia predstavili „poklady“ z Bojnej. „Je to predstupeň väčšej výstavy, ktorá bude v závere roka inštalovaná vo Vatikáne vo Vatikánskom múzeu,“ prezradil riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay. Zvedavci mohli zazrieť aj čerstvé nálezy z románskeho obdobia, a to na rozkopanom parkovisku pod hradom, kde archeológovia odkrývajú mohutný trojmetrový múr z 11. storočia, ktorý je zatiaľ najstaršou kamennou stavbou, aká sa na hrade našla.

Oslavy pokračujú aj dnes a v nedeľu, keď napríklad odhalia základy veľkomoravského kostola na Martinskom vrchu, v areáli bývalých kasární v Nitre.

25 debata chyba