V Nitre odkryli jeden z najstarších kostolov

Archeológovia sprístupnili dosiaľ nepoznaný veľkomoravský kostol na Martinskom vrchu symbolicky v nedeľu, počas posledného dňa osláv 1150. výročia príchodu Cyrila a Metoda.

08.07.2013 14:00
kostol, Martinský vrch Foto: ,
Na Martinskom vrchu v priestore starých kasární odhalili archeológovia kostol z čias Veľkej Moravy.
debata

Na otázku, či to bol Pribinov kostol postavený ešte pred misiou solúnskych bratov, dávajú odborníci zatiaľ veľmi opatrné odpovede.

Podľa riaditeľa Archeologického ústavu SAV Mateja Ruttkaya nejde o žiadnu fantáziu a na Martinskom vrchu v Nitre sa naozaj ukrýva jeden z najstarších kostolov na území Slovenska. Stále je však potrebné spresniť datovanie. Ak by sa nálezisko dalo zaradiť do prvej polovice 9. storočia, teoreticky by mohlo ísť o prvý známy chrám západných a východných Slovanov. „Spomína sa v spise O obrátení Bavorov a Korutáncov na vieru,“ uviedol pri nedávnych vykopávkach Ruttkay. Takzvaný Pribinov kostol bol podľa historických prameňov postavený medzi rokmi 828 až 830 a dal ho zbudovať Pribina pre svoju bavorskú manželku. Vysvätil ho salzburský arcibiskup Adalram. Archeológovia však zatiaľ nechcú spájať tento svätostánok s kostolom nájdeným na Martinskom vrchu.

V 9. storočí sa bavorskí duchovní predstavitelia snažili posilniť svoj vplyv na území, ktoré obývali Slovania. Pôsobenie kresťanských misií z Nemecka spomína aj Rastislav v liste byzantskému cisárovi Michalovi III. a práve Konštantínovi a Metodovi sa podarilo neskôr dosiahnuť, že Panónia a Veľká Morava sa vymanili spod bavorského vplyvu a vytvorili samostatnú cirkevnú provinciu.

Prvé vykopávky sa v lokalite robili už v 60. rokoch 20. storočia. Zvyšky kostolíka na Martinskom vrchu v Nitre však zostali pred zrakom verejnosti ukryté asi 50 rokov. Nečudo, veď nálezisko je v srdci starých kasární obohnaných vysokým múrom a ostnatým drôtom. Veci sa pohli v roku 2008, keď ministerstvo obrany previedlo pozemky a budovy rôznym subjektom. Časť sa vrátila nitrianskemu biskupstvu, časť mestu Nitra a niekoľko budov získal aj Archeologický ús­tav.

Na rovnakom mieste sa našli aj zvyšky mladšieho románskeho kostola. Model oboch kostolov, veľkomoravského aj románskeho, by chceli archeológovia v budúcnosti postaviť v rámci archeoskanzenu v areáli bývalých kasární. V jednej z budov už zriadili depozitár, kam plánujú previezť cenné nálezy z celého Slovenska.

Po takzvanom Pribinovom kostolíku pátrali odborníci aj na Nitrianskom hrade, priamo pod podlahou Katedrály sv. Emeráma. Bolo to však problematické, pretože osídlenie na hrade trvá nepretržite až dodnes a za tisícročie sa tu uskutočnilo množstvo prestavieb. V románskom období sa priestor navyše prehĺbil, čo znehodnotilo staršie stavby. Archeológovia tak majú stále len nepriame dôkazy a náznaky, že tam začiatkom 9. storočia stála cirkevná a svetská stavba.

O titul najstaršej stojacej rotundy z čias Veľkej Moravy súperí Rotunda sv. Juraja v Nitrianskej Blatnici. Reštaurátorský tím pod vedením Jozefa Doricu tu nedávno objavil veľmi staré okno, ktoré sa mohlo zachovať ešte z čias Veľkej Moravy. Takáto stará rotunda, ktorej múry siahajú takmer do šiestich metrov, sa nezachovala nikde na Slovensku ani v okolitých krajinách. Presné datovanie stanovia až analýzy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba