Politici: Pre nás neplatí osem hodín a padla

Zarábajú nadpriemerne ako politici a popri tom stíhajú ešte prednášať na vysokých školách, ordinovať v ambulanciách, zastupovať klientov na súdoch či pracovať na výskumných projektoch.

08.07.2013 13:00
parlament, poslanci Foto:
Ilustračné foto
debata (46)

Pravda oslovila viacerých poslancov, či táto ich dobre honorovaná práca nie je na úkor práce v zákonodarnom zbore. Spolu 43 poslancov totiž podľa majetkových priznaní malo vlani vedľajšie príjmy aj trikrát vyššie ako tie, čo dostávajú od štátu za poslaneckú činnosť.

Poslanci Róbert Madej (Smer), Gábor Gál (Most-Híd) či Miroslav Beblavý (SDKÚ) tvrdia, že sa stíhajú venovať nielen práci poslanca, ale zároveň aj advokátskej praxi alebo pracovať na výskumnom projekte. Vedľajšiu prácu dovoľuje poslancom zákon. Nemôžu však byť konateľmi firmy či vykonávať činnosti spojené so živnosťou.

Daniel Lipšic (nezaradený) na otázky týkajúce sa jeho advokátskej činnosti zaslané mailom nereagoval. Pred pár týždňami v TA3 vyhlásil, že je dobré, ak má politik aj svoju profesiu. Lipšic v majetkovom priznaní uviedol, že ako politik minulý rok zarobil takmer 54-tisíc eur. Mimo politickej funkcie zarobil ďalších 78-tisíc eur za právne poradenstvo a služby pre americkú neziskovú organizáciu Alliance Defending Freedom sídliacu vo Viedni. Americká nadácia pre Pravdu potvrdila, že Lipšic jej poskytuje právne služby, zmluvu s ním však označila za dôvernú a nezverejní ju. Lipšic povedal, že nadáciu zaoberajúcu sa ľudskými právami zastupoval na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu a odpracoval pre ňu za sedem mesiacov stovky hodín. Od vlaňajšieho novembra si úväzok skrátil na polovicu kvôli svojim pracovným záväzkom na Slovensku.

Madej aj Gál, ktorí obaja majú advokátsku kanceláriu, tvrdia, že skúsenosti z právnickej praxe im pomáhajú pri tvorbe zákonov. Obaja vyhlásili, že u nich nie je pracovný čas „osem hodín a padla“. Gál priznal, že už toho nestíha v advokátskej kancelárii toľko, čo v minulosti. „Mám vybudovaný systém. To, čo robím, ma aj zaujíma a baví. Dá sa to zladiť,“ hovorí Gál, ktorý vlastní advokátsku kanceláriu spolu so spoločníkmi. Vlani priznal ako vedľajší príjem 65-tisíc eur, ešte pred tromi rokmi zarobil ako advokát takmer stotisíc eur.

Madej síce spoločníkov nemá, ale hovorí, že ak má prácu v parlamente, zastúpia ho zamestnanci kancelárie. Dokonca zvažuje, že bude ešte aj prednášať na vysokej škole. Posúdiť, či si dostatočne plní svoju poslaneckú funkciu, musia podľa neho voliči. „Neoceniteľné sú pre mňa ako poslanca práve skúsenosti z praxe advokáta,“ povedal Madej. Jeho príjem z advokácie sa zvýšil oproti roku 2011 takmer 15-násobne. Kým pred dvomi rokmi zarobil popri poslaneckej funkcii len 8 300 eur, vlani po osamostatnení sa ako advokát v majetkovom priznaní uviedol 126-tisíc eur.

Poslanec Miroslav Beblavý tiež povedal, že pôsobenie v parlamente a aj prácu na rôznych projektoch stíha a pomáha mu to aj v poslaneckej funkcii. Okrem prednášania na vysokej škole pracuje na polovičný úväzok na výskumnom projekte pre Brusel. „Je to 800 hodín ročne. To zvládam a projekt úzko súvisí aj s tým, čomu sa venujem ako poslanec,“ poznamenal Beblavý. Dodal, že na takéto tempo je zvyknutý od študentských čias, keď popri štúdiu aj pracoval. Zhodnotiť jeho prácu poslanca však musia podľa neho voliči, pravidelne totiž zverejňuje to, na čom ako politik pracuje.

Trenčiansky advokát Jozef Herbulák hovorí, že advokácia je povolanie, kde nie je pevne určený pracovný čas a advokát si sám určuje, koľko klientov bude zastupovať. Podľa neho nie je na škodu veci, ak je poslanec činný aj ako advokát. „Politici sú často odtrhnutí od problémov bežných ľudí. Takto aspoň vidia, aké sú problémy s vymožiteľnosťou práva v praxi,“ myslí si advokát. Na škodu podľa neho nie je ani to, že takí politici sú finančne nezávislí a nepotrebujú príjmy z politiky, aby sa vedeli uživiť.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba