Jedna zdravotná poisťovňa má byť až od roku 2015

Jedna zdravotná poisťovňa by mala na Slovensku vzniknúť neskôr, ako to pôvodne plánoval kabinet Roberta Fica (Smer).

10.07.2013 16:06
vseobecny lekar, vymenny listok, pacient, cakaren Foto: ,
Ilustračné foto
debata (15)

Pripravovaný transformačný zákon počíta s tým, že poisťovne sa zlúčia do jednej od januára 2015. Z doterajších vyjadrení ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominant Smer) vyplývalo, že hlavné termíny by sa napriek sklzu v projekte pritom posúvať nemuseli.

„Konkrétne termíny ministerstvo zverejní v rámci medzirezortného pripomienkového konania riadnym konaním, až po zverejnení budeme komunikovať detaily,“ povedala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Vládou schválený projekt zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, teda jednej štátnej zdravotnej poisťovne, sa má zrealizovať v prípade dohody aj nedohody s akcionármi súkromných poisťovní. Pokiaľ by k dohode došlo, malo sa tak stať podľa pôvodného harmonogramu od januára 2014. Ak nie, siahlo by sa po vyvlastňovaní a jedna poisťovňa mala vzniknúť od júla 2014. Kroky potrebné na realizáciu projektu však majú sklz oproti pôvodnému plánu.

Transformačný zákon, ktorý mal platiť od mája, zatiaľ ministerstvo oficiálne nepredstavilo. Rovnako sa zatiaľ nevypísal tender na poradcu, ktorý sa mal skončiť do apríla. Ministerstvo už predstavilo jeho podmienky, vypísať by sa mal po zverejnení zákona. Šéfka rezortu Zvolenská napriek tomu ešte koncom mája vyjadrila nádej, že posuny termínov nebudú také zásadné, aby sa hovorilo aj o posune základných termínov.

Premiér vlani na jeseň avizoval, že celý proces by mohlo predĺžiť iba to, keby sa štátnych aktív nepodarilo vzdať tak rýchlo, ako sa plánuje. Peniaze z predaja štátnych aktív by mali slúžiť na vyplatenie akcionárov súkromných zdravotných poisťovní.

15 debata chyba