Znalec z kauzy Veľký Slavkov čelí obžalobe

Za údajne nepravdivý znalecký posudok v kauze Veľký Slavkov pôjde 81-ročný znalec s titulom docent Milan P. pred súd. Prokurátor Úrad špeciálnej prokuratúry na neho podal obžalobu na Okresný súd v Poprade. Informovala o tom hovorkyňa ÚŠP Andrea Predajňová.

10.07.2013 17:10
debata (7)

Znalec podľa prokuratúry predložil Okresnému súdu v Poprade, ktorý rozhodoval o žalobe cyperskej spoločnosti Ermanno Trade and Invest Limited voči Slovenskému pozemkovému fondu (SPF), nepravdivý znalecký posudok. Obžalovali ho za zločin v štádiu pokusu. „V prípade nadobudnutia právoplatného rozsudku Okresného súdu v Poprade by bola Slovenská republika povinná zaplatiť vyše 60 miliónov eur,“ povedala Predajňová. Pripomenula, že pri určení výšky škody a ušlého zisku vychádzal sudca popradského súdu práve zo znaleckého posudku obvineného Milana P. Rozsudok, podľa ktorého mal SPF, teda štát, zaplatiť cyperskej firme 60 miliónov eur, vyhlásil v marci 2010.

Tento rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, odvolanie má na stole Krajský súd v Prešove. Jeho hovorca Michal Drimák potvrdil, že vo veci sa zatiaľ nekonalo. „Po zmene senátu bola zo strany navrhovateľa (Ermano Trade) vznesená námietka zaujatosti vo vzťahu k tomuto zákonnému senátu, pričom spis sa z tohto dôvodu momentálne nachádza na Najvyššom súde SR,“ povedal. Ako bude po podaní obžaloby pre nepravdivý posudok postupovať krajský súd, Drimák povedať nechcel.

Obžalovaný Milan P. sa pre TASR nechcel k prípadu vyjadriť s tým, že sa k veci vyjadroval pri výsluchu. „Neviem ani o podplácaní, prípadne o prijímaní úplatkov, ani o ostatných trestných činoch,“ povedal Milan P. na policajnom prezídiu. Zápisnicu o jeho výsluchu zverejnil na internete SPF.

V súvislosti s kauzou Veľký Slavkov je na Okresnom súde Bratislava 1 obžalovaný aj bývalý námestník SPF za HZDS-ĽS Branislav B. Kauza Veľký Slavkov, ktorá ho stála miesto v SPF a Miroslava Jureňu z ĽS-HZDS pripravila o kreslo ministra pôdohospodárstva, prepukla po tom, ako vyšlo najavo, že viac ako milión štvorcových metrov pôdy, ktorej hodnota by sa údajne mohla vyšplhať na 1,5 miliardy Sk (49,8 milióna eur) sa krátko po reštitúcii ocitlo v rukách firmy GVM. Tá vraj mala blízko k ĽS-HZDS a za pozemky zaplatila necelých 13 miliónov Sk (431.500 eur).

7 debata chyba