Gašparovič na vymenovanie Čižnára nemá čas

Prezident Ivan Gašparovič sa stále nerozhodol, či vymenuje Jaromíra Čižnára do funkcie generálneho prokurátora.

12.07.2013 08:00
jaromír čižnár Foto: ,
Jaromír Čižnár
debata (41)

Čižnára zvolil parlament v polovici júna za kandidáta na túto funkciu. Podobne je to aj s vymenovaním Lucie Kurilovskej za rektorku policajnej akadémie. S jej nomináciou súhlasil v polovici júna akademický senát vysokej školy. Dodnes však vo funkcii nie je.

Podľa programu, ktorý zverejnila prezidentská kancelária, hlava štátu nebude mať čas na rozhodnutia v prípade Čižnára a Kurilovskej ani v nasledujúcich dňoch. V štvrtok prezident navštívil ministra práce Jána Richtera, ktorý sa po autonehode zotavuje v Kováčovej. Dnes sa zúčastní na pohrebe vojaka Daniela Kavuliaka v Turzovke.

Hovorca hlavy štátu Marek Trubač uviedol, že Gašparovič zatiaľ o vymenovaní Čižnára nerozhodol. V prípade Kurilovskej Trubač potvrdil, že kancelárii prezidenta chýba návrh ministerstva vnútra na jej vymenovanie. Ten pritom pripravuje ministerstvo už zopár týždňov.

„Ministerstvo vnútra pripravuje podklady potrebné na vymenovanie JUDr. Lucie Kurilovskej za rektorku Akadémie Policajného zboru, ktoré budú zaslané pánovi prezidentovi,“ reagoval Ivan Netík z tlačového oddelenia rezortu. Kurilovská príjme akékoľvek rozhodnutie hlavy štátu. „Pán minister Kaliňák stojí za mojou nomináciou, nomináciu prešla aj akademickým senátom policajnej akadémie, neviem, aké sú dôvody môjho nevymenovania,“ reagovala pre denník Pravda.

Premiér Robert Fico vyhlásil, že v prípade Čižnára do kompetencií prezidenta nebude zasahovať. Od jeho zvolenia za kandidáta na generálneho prokurátora uplynuli už tri týždne. Prezident dostal návrh na vymenovanie 19. júna, Čižnár nato odišiel na dovolenku, z ktorej sa vrátil 2. júla.

Vymenovaním Čižnára sa takmer trojročný zápas o prokuratúru nekončí a mal by pokračovať na jeseň. Na Ústavnom súde leží viacero podnetov týkajúcich sa nielen sťažnosti prezidentom nevymenovaného kandidáta Jozefa Čentéša, ale aj podaní o súlade zákona o Ústavnom súde s ústavou, ktorý prijal parlament v zrýchlenom režime. Zmena zákona mala vyriešiť patovú situáciu námietkami zablokovaného Ústavného súdu, opozícia ju napadla a súd predbežným opatrením zastavil jej účinnosť. Ústavný súd sa k rozhodovaniu vráti zrejme až po prázdninách, najskôr v septembri.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba