Cez víkend sa ochladí, od stredy má byť teplejšie

Tridsaťstupňové horúčavy, ktoré v minulých dňoch vyhnali k vode najmä obyvateľov južnej časti Slovenska, si dajú krátku pauzu. Bude trvať počas najbližšieho víkendu aj začiatkom budúceho týždňa.

12.07.2013 09:27
počasie, ochladenie, dážď Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Štvrtok sa ešte niesol v znamení meteorologických výstrah, keď búrky hrozili najmä na východe Slovenska a obyvatelia sa obávali najmä lokálnych povodní. Podľa informácií hydrologičky Lucie Sokolovej však bola včera situácia v popoludňajších hodinách pokojná a nebol hlásený žiadny vzostup hladín. Z predpovede počasia na najbližšie dni, ktorú uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav v Bratislave, vyplýva, že na naše územie bude aj naďalej prúdiť od severozápadu chladnejší vzduch sprevádzaný oblačnosťou, prehánkami a miestami búrkovou činnosťou.

V piatok sa teploty budú v južnej časti Slovenska pohybovať medzi 21 a 26 stupňami, na Orave, v Liptove a na Spiši budú dosahovať okolo 19 stupňov. Na severe územia sa môžu vyskytnúť aj búrky. Fúkať má severozápadný vietor rýchlosťou 10 až 25 km/h, po búrkach môže sila vetra dosiahnuť 35 až 55 km/h. Premenlivé počasie sprevádzané oblačnosťou a miestami dažďom bude aj cez víkend. Nočné teploty z piatka na sobotu dosiahnu 14 až 9 stupňov, denné 21 až 26 stupňov. Podobné počasie bude aj v nedeľu.

V pondelok bude pokračovať podobný ráz počasia a poruke by ľudia mali mať aj dáždniky. Denné teploty na juhu Slovenska stále nepresiahnu 26 stupňov, v severných okresoch okolo 18 stupňov. Od utorka začnú teploty opäť stúpať. V noci má byť ešte len čerstvých 13 až 8 stupňov, no cez deň sa majú na juhu krajiny teploty pohybovať v rozmedzí 23 až 28 stupňov. Na severe bude asi o osem stupňov chladnejšie. V stredu by sme opäť mali pocítiť tridsaťstupňové horúčavy, ktoré budú pokračovať aj v ďalších dňoch. Teplejší vzduch, ktorý na Slovensko prenikne od západu, vytlačí ortuť teplomerov na úroveň 24 až 30 stupňov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #leto #ochladenie