Chcete sa liečiť? Zaplaťte si za parkovanie

Spoplatňovanie parkovania pred nemocnicami sa už stáva trendom a je jedno, či ide o veľké, alebo malé mesto. Z krajských miest už len pred Rooseveltovou nemocnicou v Banskej Bystrici odstavíte auto zadarmo.

12.07.2013 20:00 , aktualizované: 13.07.2013 15:00
parkovisko, parkovanie, nemocnica Antolská Foto: ,
Bezplatné parkovanie pred nemocnicou v Petržalke bude čoskoro minulosťou.
debata (46)

Bezplatné parkovanie sa onedlho skončí aj pred dvomi nemocnicami v Petržalke a v Ružinove, ktoré patria do najväčšieho slovenského zdravotníckeho komplexu Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Ich parkoviská vedenie prenajalo za takmer milión eur na desať rokov súkromnej spoločnosti a tá chce za vstup na tieto pozemky inkasovať peniaze.

Výber poplatkov, ktoré sa pohybujú od 40 centov do dvoch eur na hodinu, pacientov poburuje, považujú ich za nezmyselné a nemocnice si podľa nich majú zarábať iným spôsobom. Tie spoplatňovanie parkovísk ospravedlňujú tým, že peniaze od zdravotných poisťovní na modernizáciu areálu nestačia a z týchto poplatkov zlepšujú cesty aj parkoviská. Ministerstvo zdravotníctva platené parkovanie ako ďalší zdroj príjmov nemocníc neodmieta. „Nemocnice, ktoré majú vlastné parkoviská, majú s nimi aj náklady. Čiže peniaze, ktoré vyzbierajú za parkovanie, idú na ich údržbu a zároveň menší zisk môžu použiť aj na fungovanie nemocnice,“ povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková. Ako príklad uviedla žilinskú nemocnicu, ktorá nedávno z vyzbieraného parkovného opravila cestu.

Čaká sa na rozhodnutie nemocnice

Súčasné vedenie Univerzitnej nemocnice sa bráni tým, že ono parkoviská pred nemocnicami v Petržalke a v Ružinove nespoplatňuje, pretože koncesnú zmluvu uzatvorilo ešte bývalé vedenie nemocnice v roku 2011. V tom čase jej šéfoval Miroslav Bucha. „Máme povinnosť napĺňať zmluvu, ktorú uzatvorilo ešte predošlé vedenie, termín realizácie zmluvy je témou na rokovanie s koncesionárom,“ uvádza hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská.

Obe parkoviská získala do desaťročného prenájmu spoločnosť ZIPP-S, s. r. o. Jej konateľ Dušan Blattner tvrdí, že ich spoločnosť vyhrala súťaž, uzatvorili koncesnú zmluvu a všetko prebehlo v súlade so zákonom. „Parkoviská pred nemocnicami sú v dezolátnom stave, nemocnice nemajú peniaze na ich opravu,“ konštatuje Blattner, ktorý nevidí nič na tom, že sa za parkovanie bude platiť. „Dnes už lekári vyberajú rôzne poplatky, prečo by sa nemalo platiť aj za parkovanie, ak chce ísť niekto do nemocnice?“ dodáva. Pri nemocniciach je približne po 260 parkovacích mi­est.

Blattner si myslí, že týmto spôsobom budú využívať parkoviská tí, ktorí prídu do nemocnice skutočne len za zdravotnou starostlivosťou. Kedy sa začne s rekonštrukciou parkovísk a o koľko sa pacientom predraží zdravotná starostlivosť, nevedel povedať. „Všetko závisí od vedenia Univerzitnej nemocnice, nemôžeme začať s prácami, kým nedostaneme od neho súhlas,“ dodáva.

Do nemocníc v Petržalke aj v Ružinove prichádzajú pacienti z celého Slovenska a denne sa ich tu premelie aj vyše tisícky. Kým absolvujú všetky vyšetrenia, niekedy prejde aj celý deň. „Prišli sme z Ružomberka, čaká ma množstvo vyšetrení a ak by sme mali platiť čo len euro za hodinu, už by to bola poriadna suma, a pritom samotná cesta do Bratislavy nie je najlacnejšia,“ tvrdí pani Alena, ktorá prišla na vyšetrenie do ružinovskej nemocnice.

„K lekárovi chodím pravidelne, mám boľavé nohy, ťažko sa mi chodí a u doktora som vždy aspoň tri hodiny. Doplácam za lieky a neviem si predstaviť, že budem platiť ešte aj za parkovanie,“ dodáva pán Jozef (62), ktorému navyše prekáža, že peniaze za parkovanie bude vyberať súkromná spoločnosť.

Česi platia menej

Návštevníci Univerzitnej nemocnice v Košiciach využívajú podzemné parkovisko a parkujú aj na vyznačených miestach. Obe parkoviská sú spoplatnené. „Suma za každú začatú polhodinu parkovania je 50 centov, pričom za prvých 20 minút sa neplatí,“ tvrdí hovorkyňa košickej Univerzitnej nemocnice Ladislava Šustová. Za parkovanie na 24 hodín sa platí 8 eur, rovnakú sumu inkasujú aj pri strate parkovacieho lístka.

Jedinou krajskou nemocnicou, ktorá nevyberá za parkovanie v areáli nemocnice, je Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici. „Pozemky nepatria nemocnici, ale mestu,“ odôvodnila hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Parkoviská spoplatňujú aj nemocnice v susednom Česku. Za prvú polhodinu zaplatí pacient či návštevník 5 korún, za každú ďalšiu hodinu 20," tvrdí hovorca Fakultnej nemocnice v Olomouci Egon Havrlant. Niektoré skupiny pacientov, napríklad onkologickí alebo dialyzovaní, sú od poplatkov oslobodené.

V areáli pardubickej nemocnice sa podľa jej hovorkyne Dagmar Čmielovej platí 20 korún na hodinu, prvá polhodina je zadarmo. Krajská nemocnica T. Baťu v Zlíne má parkovací dom, v ktorom je 126 parkovacích miest pre verejnosť. „Prvá hodina je zadarmo, potom sa platí 10 korún za každú začatú hodinu,“ dodáva Havlíková.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba