Trofeje víťazov pre Tour de France navrhuje Slovák

Peter Sagan už vlani držal v ruke krištáľovú trofej jedného z víťazov Tour de France, ktorú navrhol iný Slovák - Peter Olah.

14.07.2013 15:00
Olah Foto:
Dizajnér Peter Olah.
debata (3)

Podarí sa mu to aj na budúcu nedeľu? „Veľmi mu želám, aj minulý rok to bol príjemný pocit, keď trofej získal Slovák,“ hovorí úspešný dizajnér 35-ročný Peter Olah. Olah, ktorý spolupracoval s viacerými medzinárodnými spoločnosťami a presadil sa v Škode Auto, dostal ponuku na navrhnutie hlavných cien pre víťazov Tour de France už pred tromi rokmi. Automobilka je už roky sponzorom pretekov a ponuka navrhnúť ceny pre víťazov bola pre neho veľkou výzvou.

Cenu pre víťaza v roku 2011 napokon Olah nenavrhol vo forme misy, ale krištáľovej vázy, ktorá má svoju symboliku. „Najskôr je tvar široký, cítiť štartové napätie, kde majú všetci pretekári rovnakú pozíciu, v strede sa zužuje, tak ako sa zhusťuje pelotón a nakoniec sa rozširuje, ako keď sa pretekár odtrhne a napokon pretne cieľovú pásku ako prvý,“ napísal o trofeji časopis Architektúra, stavebníctvo, biznis.

Navrhnutá cena sa naozaj páčila. Dôkazom toho je aj to, že ďalšiu navrhoval Olah nielen vlani, ale aj tento rok, na sté výročie Tour de France. Aj preto je osobitá. „Chceli sme spojiť sté výročie Tour de France a zároveň to, že Škoda na pretekoch spolupracuje už desiaty rok,“ hovorí dizajnér. Takmer štyri kilogramy ťažká a vyše 60 centimetrov vysoká trofej je vyrobená z krištáľového skla s opálovou vrstvou. „Je to relatívne komplikovaná technika. Opálová vrstva sa obrusuje, odkrýva sa krištáľové sklo a vytvára sa dekorovanie. Cena je zároveň oslavou českého sklárskeho remesla,“ hovorí slovenský dizajnér.

Štyri trofeje aj tento rok vyrobili sklári českej firmy Lasvit v Novom Bore. „Trofej v sebe spája tradičnú techniku fúkania skla a precíznosť brúsiacich majstrov. Táto technika výroby je natoľko náročná, že ani najmenšiu chybu nemožno opraviť. Celý kus je znehodnotený a musí sa začať odznova,“ uvádza k tohtoročným cenám pre víťazov česká spoločnosť Lasvit.

Trofej, ktorú navrhol Peter Olah pre... Foto: Archív Lasvit. P.O.
trofej Trofej, ktorú navrhol Peter Olah pre minuloročného víťaza Tour de France.

Peter Olah, ktorý už 12 rokov žije v Čechách, sa môže pochváliť aj ďalšími kúskami. Nielen medzinárodnými oceneniami a vytváraním novej podoby áut svetových značiek. Cenu, ktorú navrhol, si pred dvoma rokmi prevzali aj pretekári formuly 1 Michael Schumacher a Sebastian Vettel a jeho dielom je tiež sklený bar v Českom dome na olympiáde v Londýne.

Na Slovensku sa o ňom veľa nevie. „Je pravda, že skôr ma poznajú v zahraničí, ale na Slovensko sa stále rád a pravidelne vraciam,“ hovorí niekdajší absolvent Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity. Aj v piatok sa nám ho podarilo „chytiť“ práve na stretnutí s vedúcim ústavu dizajnu fakulty architektúry, profesorom Petrom Paliatkom v Bratislave. S fakultou totiž aj po skončení doktorandského štúdia naďalej spolupracuje. „S pánom profesorom máme veľmi dobrý vzťah a veľmi priateľskú spoluprácu,“ hovorí Olah, ktorý sa na školu pravidelne vracia aj cez projekty, na ktorých so školou spolupracuje cez firmu Škoda.

„Je to absolvent, ktorý nezabudol na svoju alma mater, a je výborným spojivom medzi školou a praxou. Aj firmy potrebujú a hľadajú talenty a on vie študentov motivovať a inšpirovať,“ pochvaľuje si spoluprácu aj profesor Paliatka.

A ako profesor hodnotí najnovšiu cenu pre víťazov Tour de France ? „Zaujímavá, čistučká… Dizajnérsky čistá práca,“ povedal Paliatka, keď si ju prezrel v Olahovom iPad-e. Automobilka jej fotografie zatiaľ pre denník Pravda neposkytla. Prisľúbila v pondelok.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba