Bezák má diplomaciu podľa Srholca takmer istú

O budúcnosti Róberta Bezáka rozhodne pápež František a jeho nariadenie sa emeritný arcibiskup Trnavy dozvie z Apoštolskej nunciatúry z Bratislavy.

16.07.2013 21:45 , aktualizované: 22:04
POHODA: Diskusia s Bezákom Foto: ,
Zľava: Katolický kňaz Anton Srholec a bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák počas diskusie na festivale Bažžant Pohoda 2013.
debata (275)

„Je to už takmer isté, že skončí v diplomatických službách. Je to istý kompromis. Zostane v službách cirkvi, ale už nie na Slovensku,“ uviedol v utorkovom v spravodajstve televízie Markíza jeho priateľ a kňaz Anton Srholec.

Bezák v sobotu oznámil, že na Slovensku nevidí žiadnu šancu na uplatnenie. Po vymenovaní Jána Oroscha za jeho nástupcu v Trnavskej arcidiecéze u nás nemá kde pôsobiť.

“Je trošku smutné byť disidentom, ale ak to bude treba… Nemôžem žiť z toho, že mi ľudia zatlieskajú, poznajú ma, na ulici ma zastavia, to nie je môj život. Môj život je mandát, ktorý chcem mať a keď ho inde budem mať, tak za ním pôjdem," vyhlásil počas festivalu Pohoda, kde bol hosťom diskusie práve s Antonom Srholcom. „Bude mi smutno, pretože sme sa na Slovensku tešili, akoby vyhlásili jar a prvá „lastovička“ nám zmrzla,“ reagoval Srholec. „Leto ešte neznamená, že nepríde jar,“ dodal pre Markízu.

Bezákovu budúcnosť na Slovensku vraj nemožno nikdy vylúčiť

Róbert Bezák ako miesto svojej možnej budúcnosti spomínal Nemecko, Taliansko či Slovinsko, kde má vraj množstvo priateľov. Cirkevný analytik Imrich Gazda pre Pravdu vysvetlil, že je v stave očakávania, aký bude jeho ďalší mandát, keď skončí v pozícii výpomocného duchovného v Radvani.

„Keďže je rehoľník redemptorista, mohol by pôsobiť v niektorom z rehoľných domov v zahraničí. Zároveň je však v pozícii arcibiskupa, takže by sa mu hodila nejaká primeranejšia úloha. Spomína sa napríklad cirkevná diplomacia,“ myslí si a dodáva: „Zároveň nikdy nemožno úplne vylúčiť, že jeho pôsobenie sa raz v budúcnosti nebude opäť spájať so Slovenskom.“

275 debata chyba