Čentéš chce odškodnenie od štátu, išlo by na charitu

Neúspešný kandidát na šéfa prokurátorov Jozef Čentéš chce od štátu finančné odškodnenie.

18.07.2013 09:34
Čentéš Foto:
Jozef čentéš vraj odškodné od štátu
debata (155)

Pre Hospodárske noviny to potvrdil práve v deň, keď prezident Ivan Gašparovič do funkcie generálneho prokurátora vymenoval Jaromíra Čižnára. O konkrétnej sume zatiaľ Čentéš ani jeho právny zástupca Peter Kubina nechceli hovoriť. „Malo by ísť o značnú sumu, aby zodpovedala vážnosti toho, čo sa udialo a v budúcnosti demotivovala každého, kto by to chcel zopakovať,“ zdôraznil Kubina.

Žiadosť o odškodné pravdepodobne doplnia do sťažnosti, ktorú Čentéš ešte v januári podal na Ústavný súd SR. „Za momentálneho právneho stavu sa už zrejme nie je možné domôcť prirodzenej nápravy, že by sa pán Čentéš stal generálnym prokurátorom,“ dodal. Samotný Čentéš nechcel o tejto veci špekulovať. „Mohlo by to byť vnímané, že vytváram tlak na ústavný súd.“ Odškodné podľa Kubinu Čentéš nechce pre seba. „Pôjde to na vopred stanovený dobročinný účel.“

Prezident odmietol Čentéša vymenovať začiatkom roka, neskôr vyhlásil, že tak neurobí nikdy. V stredu pri odovzdávaní dekrétu Čižnárovi oznámil, že „zvážil všetky aspekty právne aj ostatné“ a zistil, že nieto dôvodu na nevymenovanie. Slovensko má tak o po dvadsiatich deviatich mesiacoch opäť generálneho prokurátora. Na svoje vymenovanie Čižnár čakal „len“ mesiac. Poslanci vládneho Smeru ho v parlamente zvolili 18. júna.

Podľa bývalého predsedu Ústavného súdu SR Jána Mazáka je stále neisté, či dôvody, pre ktoré prezident odmietol vymenovať Jozefa Čentéša, sú v súlade s predstavami Ústavného súdu SR. „Túto neistotu je povinný odstrániť Ústavný súd. Kým sa tak nestane, je rozhodnutie prezidenta o vymenovaní Jaromíra Čižnára predčasné a z hľadiska prípadného úspechu Jozefa Čentéša v konaní pred ústavným súdom aj ústavne spochybniteľné,“ mieni právnik.

155 debata chyba
Viac na túto tému: #generálny prokurátor #Čentéš #Čižnár