Hrušovský: Múry oddeľujúce Rómov od zvyšku obyvateľstva treba búrať

Múry nemožno zvyšovať, treba ich skôr búrať a treba tiež hľadať spôsob ako politiku, týkajúcu sa neprispôsobivých občanov, riešiť zodpovedne. Myslí si to predseda poslaneckého klubu KDH a člen ľudskoprávneho výboru Pavol Hrušovský.

18.07.2013 16:18
Pavol Hrušovský Foto: ,
Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský
debata (115)

Ako povedal, v prípade sťažností a podnetov o porušení ľudských práv je za to, aby sa vykonal poslanecký prieskum v Košiciach. Tu naposledy vyrástol múr, ktorý oddeľuje obyvateľov Luníka VIII. a Luníka IX.

Ako v posledných dňoch informovali médiá, betónový múr v Košiciach vznikol na základe sťažností obyvateľov. Podľa medializovaných informácií ho dala postaviť košická mestská časť Západ, aby si cez parkovisko neskracovali cestu Rómovia z Luníka IX.

„Sťažnosti občanov z tejto lokality boli dlhodobejšie, avizované prostredníctvom komisie regionálneho rozvoja miestneho zastupiteľstva už pred dvoma rokmi. Na jej zasadnutí vo februári tohto roka bol prerokovaný zámer oplotenia parkoviska, cez ktoré obyvatelia Luníka IX prechádzali, aj s plánom na zlepšenie situácie s nedostatkom parkovacích miest v tejto lokalite,“ povedal pre denník Pravda Marián Krajňák z kancelárie starostu mestskej časti Západ. Pre denník doplnil, že náklady vo výške takmer 5-tisíc eur na výstavbu betónového plota schválilo v rozpočte aj zastupiteľstvo.

„Často sa snažím aj chápať isté opatrenia, ktoré robíme proti tým, ktorí viacej porušujú verejný poriadok, ako sme zvyknutí. Na druhej strane nemožno tie múry zvyšovať, skôr ich treba búrať a hľadať spôsob, ako túto politiku začať riešiť zodpovedne, nielen populisticky a populárne,“ povedal Hrušovský a doplnil, že pokiaľ sa objavia sťažnosti o porušení ľudských práv, súhlasí s poslaneckým prieskumom priamo na mieste.

Ďalší člen výboru a predseda strany Most-Híd Béla Bugár chce najprv počkať na viac informácií a potom konať. Košický múr ako tému zasadnutia ľudskoprávneho výboru nevylúčil ani jeho podpredseda Vladimír Jánoš zo Smer.

115 debata chyba