Zomrel pamätník stalinských gulagov Ján Košút

Vo veku nedožitých 87 rokov zomrel v piatok 19. júla 2013 po ťažkej chorobe jeden z posledných pamätníkov stalinských gulagov a čestný predseda Sekcie násilne odvlečených Svetového združenia bývalých československých politických väzňov Ján Košút.

20.07.2013 19:10
Ján Košút Foto:
Ján Košút
debata (12)

Oznámilo to Svetové združenie bývalých československých politických väzňov.

Na stránke združenia sa uvádza, že Ján Košút sa narodil 26. augusta 1926 vo Vígľaši neďaleko Zvolena. Ľudovú školu vychodil v rodisku, na gymnáziu študoval vo Zvolene. Tesne pred koncom 2. svetovej vojny bol zmobilizovaný. Po odpútaní sa od útvaru prešiel cez front domov – do Zvolenskej Slatiny, kde ho neskôr 17. apríla 1945 ako civilnú osobu zadržali sovietske orgány NKVD.

Ako devätnásťročného študenta ho spolu s tisíckami iných Slovákov odvliekli do stalinských koncentračných táborov. Ako väzeň číslo Ž – 602 pracoval osem rokov a osem mesiacov v polárnej oblasti ZSSR a na Sibíri. V roku 1953, po rehabilitácii Najvyšším súdom ZSSR, sa Ján Košút vrátil ako 27-ročný na Slovensko, kde kádrovo znemožnený pracoval prevažne vo výrobných podnikoch až do odchodu do dôchodku.

Jeho kniha Cez červený očistec sa dostala do rúk čitateľom s nemalým oneskorením. Pôvodne mala vyjsť v Mníchove s nadpisom IN TEMPESTATE SECURITAS. Rukopis spomienok na sovietske trestanecké tábory JAGRINLAG A OZERLAG sa však vrátil na Slovensko a trvalo takmer päť rokov, kým sa pre knihu CEZ ČERVENÝ OČISTEC našiel slovenský vydavateľ. Knihu vydala v roku 1995 v obmedzenom náklade Slovenská asociácia násilne odvlečených. V roku 2009 vydalo vydavateľstvo Mladá Detva rozšírené a doplnené vydanie.

Ján Košút obetavo a aktívne pracoval v prospech obetí stalinizmu aj vo vysokom veku. Od roku 2006 bol čestným predsedom Sekcie násilne odvlečených – Svetového združenia bývalých československých politických väzňov.

12 debata chyba