Bezpečnosť detí v aute rodičia zanedbávajú

Nebyť detskej autosedačky, jedenapolročná Lujza z Bratislavy už nemusela byť nažive. Pri odbočovaní cez električkovú trať vrazilo do auta, v ktorom sedela, plnou rýchlosťou iné vozidlo, ktoré prechádzalo na červenú. "Malú vďaka sedačke ten náraz len zobudil," spomína Lujzina matka Marcela Koteková Rózsová.

22.07.2013 20:00 , aktualizované: 23.07.2013 08:00
Detská autosedačka Foto:
Ilustračné foto
debata (19)

„Zachránilo nás aj to, že sme mali terénne auto. Hasiči nám povedali, že keby sme mali klasické osobné, dopadlo by to oveľa horšie,“ pokračuje.

Deti v aute patria k najviac ohrozeným účastníkom premávky a napriek tomu mnohí rodičia zanedbávajú ich bezpečnosť pri jazde. To sa pritom netýka len využívania detských autosedačiek či bezpečnostných pásov, ale aj celého radu ďalších zásad. Odborníci vravia, že o mnohých z nich rodičia ani nevedia.

Podľa štatistík sa ročne zraní na európskych cestách až 100-tisíc detí, lepšie čísla nemá ani Slovensko. Len vlani u nás utrpelo zranenia až 879 neplnoletých, z ktorých 79 boli deti do troch rokov. K tomu treba pripočítať aj 16 detí, ktoré pri nehode zahynuli. Martina Valachová, predsedníčka združenia Chráňme naše deti, ktoré sa tejto téme venuje, upozorňuje, že mnohí rodičia často vystavujú deti riziku bez toho, aby si to uvedomovali. Ako príklad uvádza tých, ktorí zvyknú držať svojich potomkov počas jazdy autom v náručí.

"Znie to drsne, ale odporúčam pozrieť si, ako vyzerajú fatálne následky, keď dieťa nebolo pripútané. Minulý rok bol o túto tému veľký záujem, preto o nej chceme hovoriť opäť,“ upozorňuje Valachová a dodáva, že základom bezpečia v aute, a to nielen u detí, je používanie bezpečnostných pásov či autosedačiek.

Nie je dôležitý vek, ale výška

Dopravný analytik Jozef Drahovský však zdôrazňuje, že aj pri ich výbere sa mnoho rodičov nesprávne orientuje a dáva dôraz na vek dieťaťa, hoci v tomto prípade je prvoradá výška. „Ak bezpečnostný pás prechádza cez krk, pri čelnom náraze je veľký predpoklad, že dôjde k poškodeniu krčnej chrbtice a dýchacej trubice. Ak by bezpečnostný pás prechádzal popod hrudný kôš cez brucho, tu hrozí poranenie vnútorných orgánov,“ mieni. Dopĺňa tiež, že autosedačka je bezpečná len vtedy, keď je uchytená a dieťa je v nej pripútané.

„Ak chce mať rodič autosedačku na prednom sedadle vedľa vodiča, otočenú v protismere jazdy, je nutné vypnúť airbag,“ dodáva.

Zákony regulujú bezpečnosť v aute pomerne prísne. Podľa nich musia autosedačky používať všetky deti nižšie ako 150 centimetrov a s hmotnosťou nižšou ako 36 kíl. Preprava dieťaťa na prednom sedadle je zakázaná. Aj keď za porušenie týchto pravidiel hrozí pokuta 60 eur, ani to motoristov podľa polície od jeho porušovania neodrádza.

Dokázala to aj marcová celoeurópska dopravno-bezpečnostná akcia, na ktorej sa zúčastnilo aj Slovensko. „Každý 27. účastník cestnej premávky napriek upozorneniam polície a kontrolám pásy nepoužil,“ uviedla policajná hovorkyňa Denisa Baloghová s tým, že v štatistike sú zahrnuté aj detské autosedačky.

Najrizikovejšou skupinou sú deti, ktoré už vyrástli zo sedačky a idú do puberty, keďže práve tie sa pripútavajú len vo vzácnych prípadoch. ,,Môžete prejsť státisíce kilometrov bez nehody, stačí však jedna jediná jazda, keď bude neskoro si vyčítať, prečo dieťa nebolo pripútané,“ dodáva Valachová.

Na zaostávajúcu bezpečnosť detí v autách na Slovensku už upozornil aj Úrad verejného zdravotníctva. V jednej zo svojich analýz dokonca konštatoval, že úrazy pri cestnej doprave sú hlavnou príčinou úmrtia detí a mládeže v únii vo veku 5 až 24 rokov. Vhodnou prevenciou a osvetou by pritom podľa jeho odhadov bolo možné zabrániť 30 až 60 percentám úrazov.

Nezabúdajte aj na ťažké predmety

Martina Valachová pritom upozorňuje, že okrem autosedačiek či pásov sa pri deťoch zabúda aj na ďalšie bezpečnostné zásady. O tých rodičia buď nevedia, alebo ich podceňujú. Dôležité je najmä správne upevnenie tvrdých a ťažkých predmetov, ktoré prevážame bežne v aute, či už ide o fľaše s nápojmi alebo aj konzoly, s ktorými sa deti počas ciest hrávajú. Neupevnené veci sa totiž počas nárazu môžu podľa Valachovej meniť na smrtiacu zbraň.

Na tieto fakty chce občianske združenie upozorňovať aj kampaňou, ktorú zorganizovalo pred pár dňami. V rámci nej na dvadsiatich čerpacích staniciach testovalo vedomosti súvisiace s prepravou detí vo vozidlách a tiež rozdávalo informačné letáky či plyšové hračky. V preventívnych akciách chce pokračovať aj polícia. Baloghová uvádza, že len vlani kontroly odhalili takmer 11-tisíc prípadov nepoužitia bezpečnostných pásov. Kontroly by sa mali zintenzívniť najmä počas leta, keď nehodovosť každoročne stúpa.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba