Čižnár zatiaľ ľudí nemenil, nahradí Tichého Vanek?

Na Generálnej prokuratúre aj po nástupe jej nového šéfa Jaromíra Čižnára zostáva zatiaľ všetko po starom. Čižnár chce predtým, ako vymení ľudí na kľúčových pozíciách, hovoriť s každým riaditeľom odboru osobitne.

23.07.2013 11:58
Čižnár Foto: ,
Jaromír Čižnár
debata (15)

V pondelok bola podľa informácií denníka Pravda na prokuratúre porada vedenia, na ktorej sa šéfovia odborov stretli s novým generálnym prokurátorom. „Generálny prokurátor neriešil žiadne personálne otázky. Najprv sa chce oboznámiť s fungovaním jednotlivých odborov,“ uviedol zdroj z prokuratúry, ktorý si praje zostať v anonymite.

Podľa informácií Pravdy Čižnár plánuje obsadiť vybrané vedúce funkcie na základe výberových konaní, tie by mali byť vypísané v najbližších dňoch. Jediný post, kde môže Čižnár urobiť zmenu bez výberového konania, je funkcia 1. námestníka generálneho prokurátora. Na toto miesto môže šéf prokuratúry dosadiť človeka podľa svojho výberu, čo mu umožňuje zákon.

Čižnár si so sebou berie z krajskej prokuratúry svojho námestníka Reného Vaneka. Či zaujme miesto prvého námestníka generálneho prokurátora, na ktorom je dnes Ladislav Tichý, nie je ešte známe. Verejnosť by sa do dvoch týždňov mohla dozvedieť aj to, či v novom Čižnárovom tíme bude aj Jozef Čentéš a tiež, na akých postoch skončia bývalý šéf prokuratúry Dobroslav Trnka a 1. námestník Tichý.

V pôvodných plánoch generálneho prokurátora je aj omladenie inštitúcie prokurátormi z krajských prokuratúr. Tých je v súčasnosti na stáži na Generálnej prokuratúre 18. Prokuratúru by tiež mali opustiť prokurátori, ktorí nadsluhujú. Vo veku nad 65 rokov tam pracuje 5 ľudí. Väčšina z nich sú bývalí vojenskí prokurátori, tí poberajú okrem platu aj výsluhové dôchodky. Podľa zákona môže prokurátora z funkcie odvolať iba generálny prokurátor po dovŕšení dôchodkového veku, teda 65 rokov.

Čižnár už čiastočne zverejnil aj svoje priority. Plánuje zrušiť niektoré odbory a funkcie s nimi spojené, ktoré nepreukázali svoje opodstatnenie, zrýchliť konanie prokuratúry, aby konania netrvali roky, či zaviesť previerku spisov. Svoju činnosť by mala prokuratúra tiež posilniť na poli daňových únikov či zvýšením ochrany štátu pri násilí a zneužívaní detí a žien. Obmedziť chce tiež mimoriadne dovolania, ktoré môže podať po vyčerpaní všetkých právnych krokov práve generálny prokurátor.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba