Dôležitosť povolania nie je zárukou slušného platu

Ivan bol kedysi zručný pekár. Ak však, ako sám hovorí, dokážete "iba" upiecť dobrý chlieb, nijaké veľké peniaze nečakajte, ujdú sa vám len sumičky čosi nad minimálnu mzdu.

23.07.2013 20:00
euro, peniaze, bankovky, dôchodok, plat Foto:
Ilustračné foto.
debata (20)

Takže to radšej skúsil v jednej z televíznych reality šou. Okrem iného ho ukázali v nočnom programe, ako sa úplne nahý sprchuje.

„Honorár som dostal v stotisícoch. Síce ešte v korunách, no toľké peniaze by som inak ani za rok nevyrobil,“ hovorí dnes už štyridsiatnik, ktorého táto skúsenosť navždy odradila od nočného vypekania rožkov. „Čo keby sa však všetci pekári sveta dohodli, že sa budú radšej v telke ukazovať?!“ uvažuje Ivan.

Nielen pekár, aj učiteľ, zdravotná sestra, kvalifikovaný robotník pracujúci vo výrobe, lekár, vedec, hasič. To všetko sú povolania, ktoré väčšina ľudí po opýtaní bez váhania zaraďuje k najpotrebnejším. Denník Pravda vo väčších mestách medzi ľuďmi zisťoval, kto by mal podľa nich zarábať najviac. Opýtaní vyberali profesie, ktoré sú pre život najviac dôležité, ale v praxi sú platené slabo až veľmi slabo. Neprimerane ich spoločenskému významu, potrebe dosiahnuť isté vzdelanie či nutnosti nasadiť v kritických situáciách aj život.

„Fakt, že má niektorá profesia vysoký spoločenský kredit, vôbec nezaručuje, že je aj dostatočne finančne ohodnotená,“ konštatuje sociológ Stanislav Buchta. Platy skôr podľa neho stúpajú úmerne s tým, ako blízko má človek vo vykonávanom povolaní k mocenským pákam a k peňažným tokom.

„Vezmime si napríklad politikov. Podľa prieskumov im ľudia príliš nedôverujú a neuznávajú ich prínos pre spoločnosť, no platení sú nadštandardne,“ uvádza sociológ. Naopak, pokračuje, finančne podhodnotení učitelia či zdravotné sestry nemajú tú moc, aby si mohli „sami sebe prihrať“ lepšie platy. „Navyše sú platení z verejných zdrojov, ktorých je akútny nedostatok. Aj preto, že sa vynakladajú neúčelne, vrátane odmien, zlatých padákov a iných benefitov pre tých, ktorí k nim majú najlepší prístup,“ zdôrazňuje.

Osobitnou skupinou s vysokými niekoľkotisícovými príjmami sú sudcovia, prokurátori, advokáti. Hoci Buchta priznáva, že by mali byť slušne platení, pri súčasnom stave justície neuznáva, ak zarábajú často rádovo viac ako napríklad špičkoví chirurgovia.

Nadštadarné príjmy aj benefity majú bankári. Podľa Európskeho bankového úradu v roku 2011 mali plat viac ako milión eur dvaja bankári na Slovensku. Jeden zarobil dva milióny eur, druhý 1,6 milióna. „Vrcholový manažment našich bánk má prístup k stovkám miliónov eur vkladov súkromných klientov, z ktorých si pravidelne časť berie pre seba,“ uvažuje sociológ. Pripomína, že orgány Európskej únie už roky upozorňujú, že neprimerané príjmy vyšších bankových úradníkov nie sú v súlade s etikou, no zatiaľ sa situácia skôr zhoršuje.

Podľa internetového portálu Platy.sk sú najlepšie platenými pozície riaditeľov rozličného stupňa, IT či projektových manažérov, softvérových inžinierov a podobne. V nich dosahované príjmy sú však tiež hlboko pod príjmami najvyšších politikov či bankárov. Na opačnej strane rebríčka sú upratovačky, krajčíri, poštári, opatrovatelia.

Priemerný príjem lekára sa po minuloročných protestných akciách aj so službami a pohotovosťou vyšplhal na 2 058 eur v hrubom, zdravotné sestry pracujú za priemerných 628 až 893 eur mesačne, podľa typu zariadenia. A učitelia vychovávajú krajine novú generáciu približne za 850 eur za mesiac. Na dosiahnutie ročného príjmu spomenutého bankára by tak všetci potrebovali až niekoľko profesionálnych životov.

„Tento stav je nedôstojný a nemorálny. Mladým dávame zlý príklad, ako ľahko a prakticky za nič sa dnes dá prísť k peniazom – a naopak,“ tvrdí Buchta. Podobné paradoxy, ako pokračuje, nemožno odstrániť nijakými príkazmi. „Keď sa však raz ponuka v niektorých nedocenených profesiách vyprázdni, keď nám lekári radšej odídu do zahraničia a učitelia sa posadia za bankové priehradky, ukáže sa, že tieto povolania treba primerane zaplatiť,“ mieni sociológ.

Podľa PR manažérky portálu Profesia.sk Marcely Glevickej je ťažko vyhodnotiť, aké profesie sú najpotrebnejšie a akým platom by mali byť ocenené. „Mzda človeka na trhu práce závisí od mnohých faktorov, napríklad aký je aktuálny dopyt po človeku s danou kvalifikáciou, či je firma zisková, alebo či samotná jeho pracovná pozícia tvorí zisk,“ vysvetľuje.

Pekára podľa nej napríklad firmy hľadali za celý vlaňajší rok 171-krát a na každú ponuku sa prihlásilo okolo štyridsať záujemcov. „Zamestnávatelia sa zakaždým mohli rozhodnúť pre kandidáta s najmenším platovým očakávaním. Aj preto na výšku platu v tejto pozícii momentálne nikto netlačí,“ zdôvodňuje Glevická.

Porovnáva, že na jednu pozíciu zvyknú spoločnosti hľadať ľudí priemerne takmer 60-krát ročne a na vybrané pozície prichádza aj niekoľko tisíc ponúk. „Na najžiadanejšie pozície v oblasti IT sa pritom niekedy prihlási menej ako 10 kandidátov. Firmy, ktoré si ich chcú získať, im radi zaplatia aj viac, ako si pýtajú,“ uzatvára manažérka Profesie.

Ktoré povolania by mali byť najlepšie platené?

Ľubomír Krcho, 58 rokov, stavebný technik, Trenčín
Najviac by mali byť zaplatení tí, ktorí sa starajú o naše zdravie, teda lekári a zdravotné sestry. Veľmi ma zarazilo, keď som počul, ako sa sudcovia sťažujú, že oni krízu nespôsobili a zaslúžia si preto platy stále rovnako nadštandardné. Žijeme predsa v jednej spoločnosti, krízu nespôsobila väčšina z nás, no trpíme všetci.

Lucia Ondová, 51 rokov, robotníčka, Topoľčany
Tí, čo niečo vyrábajú, teda najmä robotníci. Pretože zväčša ťažko manuálne pracujú a najviac sa v robote zoderú. U nás manažéri zarábajú po 3¤000 eur a robotník 300. Myslím si, že je to veľký nepomer. Oni pracujú len cez deň, my na zmeny na striedačku. Denné, nočné, poobedňajšie služby a 12 hodín v kuse, či je teplo, alebo zima.

József Hollý, 58 rokov, podnikateľ, Nové Zámky
Vzdelaní, kvalifikovaní ľudia, ktorí vytvárajú hodnoty materiálne aj duchovné, no rozhodne nie fiktívne, ako napríklad rôzni makléri na burzách. Skutočné hodnoty tvoria inžinieri pracujúci v priemysle. Alebo dizajnéri. Či riadiaci pracovníci, ktorí vedú svoje kolektívy tak, aby to bolo užitočné pre všetkých. Na chvoste v odmeňovaní by rozhodne nemali byť ani učitelia.

Petra Okruhlicová, 29 rokov, živnostníčka, Nitra
Najviac by mali zarábať tí najvzdelanejší. Lekári, právnici, inžinieri. Ale aj tí, čo zachraňujú ľudské životy, teda záchranári či hasiči. Určite aj učitelia, pretože sa starajú o vzdelávanie našich deti a bez nich by sme boli… nie múdri. Tí, čo majú nižšie vzdelanie, alebo doň neinvestovali nič zo svojho života, nemôžu očakávať vyššie zárobky.

Ferdinand Brunovský, 59 rokov, riaditeľ základnej školy, Dubnica nad Váhom
Nemyslím si, že by ktorákoľvek profesia mala zarábať extrémne veľa. Skôr by sa mali zvýšiť platy tým robotníckym povolaniam, kde ľudia pracujú za minimálnu mzdu, napríklad upratovačkám či kuchárkam. Aj polovica z toho, čo zarobili dvaja medializovaní slovenskí bankári, by možno stačila na zvýšenie zárobku týchto ľudí.

Mária Porubčanová, 28 rokov, živnostníčka, Trenčín
Myslím si, že platovo by mali byť zvýhodnení učitelia, pretože pracujú od rána nielen do nejakej 14. hodiny, ale často si prácu nosia domov. Sú tiež často vystavení hrozným podmienkam, množstvu detí, tlakom rodičov. Peniaze, ktoré teraz dostávajú, to je hanba. Určite by si zaslúžili viac, mali by byť najlepšie platenou profesiou.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #povolanie #platy