Trnka s Tichým končia vo funkciách, oznámil Čižnár

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka sa vzdal funkcie námestníka Generálnej prokuratúry (GP) SR a vo svojej funkcii končí aj prvý námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý. O personálnych zmenách informoval generálny prokurátor Jaromír Čižnár na brífingu.

25.07.2013 09:04 , aktualizované: 12:00
Jaromír Čižnár Foto: ,
Nový generálny prokurátor Jaromír Čižnár
debata (32)

„Personálne výmeny na vedúcich postoch na Generálnej prokuratúre nie sú ľahké,“ povedal vo štvrtok generálny prokurátor Jaromír Čižnár na svojom prvom stretnutí s novinármi po vymenovaní do funkcie. Informoval o prvých personálnych zmenách na Generálnej prokuratúre. Riaditeľ Odboru osobitného určenia GP Peter Šufliarsky je dočasne poverený funkciou, ktorú doteraz zastával Trnka.

Zmeny na GP prebiehajú dvoma procesnými spôsobmi, a to, že Čižnár sa dohodne s osobami na odchode, druhým spôsobom je odvolanie, ku ktorému sa však musí vyjadriť Rada prokurátorov. „Je to dlhší proces, ktorý netrvá ani deň, ani týždeň, je to otázka mesiacov,“ povedal Čižnár na margo personálnych zmien. „Na vysoké funkcie prebehnú výberové konania, v ktorých majú šancu všetci. Kritériá výberových konaní určovala Rada prokurátorov,“ zdôraznil Čižnár. Prokurátor Jozef Čentéš je v súčasnosti už vo vedúcej funkcii, je zástupcom trestného odboru. S Čentéšom sa Čižnár stretol v pondelok.

Ladislav Tichý bude pôsobiť na civilnom odbore. Čižnár vo štvrtok avizoval aj pravdepodobné zrušenie odboru osobitného určenia jeho začlenenie pod trestný odbor. Generálny prokurátor zároveň uviedol, že bude iniciovať stretnutie s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a aj prezidentom Policajného zboru SR Tiborom Gašparom. Na margo prieťahov v konaní uviedol, že treba analyzovať či prieťahy v kauzách zavinila prokuratúra alebo polícia. Pokiaľ to bol prokurátor, bude sankcionovaný.

Čižnár zároveň prezradil, že v najbližšom období navštívi všetky krajské prokuratúry na Slovensku. Prácu krajských prokurátorov pozná a zatiaľ nemieni meniť krajských prokurátorov.

Čentéš: Funkcia námestníka mi ponúknutá nebola

Prokurátor Generálnej prokuratúry SR Jozef Čentéš dnes potvrdil slová generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, že funkcia námestníka mu ponúknutá nebola. Od svojho nadriadeného bol len informovaný o možnosti zúčastniť sa na výberovom konaní na tento post.

„Potvrdzujem slová pána generálneho prokurátora z tlačovej konferencie, že pri našom stretnutí v pondelok ma okrem iných vecí informoval o možnosti zúčastniť sa na výberovom konaní na pozíciu námestníka generálneho prokurátora. To znamená, že mi nebola ponúknutá táto funkcia, ale iba možnosť sa o ňu uchádzať. K tomu dodávam, že nemám v úmysle zúčastniť sa na výberovom konaní na funkciu námestníka generálneho prokurátora,“ vyhlásil v stanovisku Čentéš.

Čižnár nepreskúma, či sa Trnka a Čentéš disciplinárne previnili

Nový generálny prokurátor Jaromír Čižnár nebude skúmať, či sa prokurátor Jozef Čentéš disciplinárne previnil, keď skartoval výpoveď poslanca Igora Matoviča o korupcii v politických stranách. Rovnako tak sa už nebude zaujímať o to, či pochybil prokurátor Dobroslav Trnka, keď v kauze Glance House umožnil prevod bytovky v Bernolákove na bývalú spoločníčku developerskej fir­my.

„Tam sú lehoty, dokedy ja môžem iniciovať konanie. Mám pocit, že už je po lehote,“ povedal vo štvrtok Čižnár na tlačovej besede o kauze Glance House. Ku skartovaniu Matovičovej výpovede Čentéšom sa nechcel vyjadrovať. „Tu to zrejme preverovalo bývalé vedenie, ja nie. Ja neviem, ako to odôvodnil. Aj keď – no nie je to bežná vec, to je môj názor,“ vyjadril sa k Čentéšovmu prípadu. Bývalé vedenie to podľa jeho slov uzavrelo s tým, že Čentéš nič neurobil a nedopustil sa žiadneho disciplinárneho previnenia. „By ste ma zjedli, keby som sa v tom znovu začal vŕtať a bolo by to brané, že ja sa idem Čentéšovi mstiť. Ja na to môžem mať svoj názor, ale to je môj osobný názor,“ ukončil.

Čižnár na svojich prioritách trvá

Nový generálny prokurátor Jaromír Čižnár trvá na svojich prioritách, ktoré prezentoval pri svojom menovaní do funkcie napriek tomu, že bol kritizovaný za nespomenutie boja proti korupcii. Oblasť korupcie rieši podľa neho najmä špeciálny prokurátor.

„To, že som o boji proti korupcii nehovoril u pána prezidenta, neznamená, že sa tomu nevenujem. Boj s korupciou je u mňa samozrejmosťou,“ deklaroval Čižnár. Zároveň doplnil, že sa potrebuje zamerať aj na oblasti, ako sú daňové úniky či domáce násilie. V tejto súvislosti sa tiež chce stretnúť s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer) a vedením polície. Hovoriť bude aj s pracovníkmi daňových úradov.

Čižnár u prezidenta krátko po svojom vymenovaní 17. júla povedal, že sa vo svojej novej funkcii sústredí na zintenzívnenie činnosti prokuratúry v takých základných oblastiach, ako je ochrana maloletých a žien pred akýmkoľvek násilím alebo akýmkoľvek zneužívaním.

Ďalej chce, aby prokuratúra intenzívne vstupovala do trestných stíhaní v daňových veciach. „Je neprípustné, aby v tomto období štát prichádzal o stovky miliónov eur a tí, ktorí dane majú platiť, sú beztrestní,“ vyhlásil. Tiež chce, aby sa procesy na prokuratúre podstatne zrýchlili a konania na prokuratúre netrvali aj niekoľko rokov.

Samostatný odbor, ktorý chytal mafiánov, končí

Odbor špeciálneho určenia, ktorý poslal do väzenia desiatky mafiánov, na Generálnej prokuratúre končí. S ním vo funkcii riaditeľa aj prokurátor Peter Šufliarsky, ktorý dozoroval a aj v súčasnosti dozoruje viaceré kauzy spájané s mafiou. Šufliarsky je dočasne poverený funkciou, ktorú doteraz zastával Trnka.

Podľa informácií Pravdy odbor bude fungovať len na úrovni oddelenia a bude podliehať námestníkovi pre trestný úsek, ktorý ešte do konca týždňa vedie Dobroslav Trnka. Kto nastúpi na jeho miesto by malo určiť výberové konanie.

Odbor zaoberajúci sa zločinmi podsvetia a najzávažnejšími kauzami založil v roku 2009 Trnka. Kriminalistom z Úradu boja proti organizovanej kriminalite a prokurátorom sa podarilo dokázať viacnásobné vraždy, vydieranie či únosy viacerým známym menám z podsvetia. Za mrežami sedia ľudia spájaní s podsvetím, ako Mikuláš Černák, Branislav Adamčo či Alojz Kromka, ale aj páchatelia z káuz bankomatovej či bytovej mafie, či bývalí policajti Róbert Petluš, Róbert Červeňan a Juraj Rozsík, ktorí boli odsúdení v súvislosti s vraždou podnikateľa Jána Kubašiaka.

Tím sa zaoberal aj vraždami, z ktorých bol obvinený Karol Mello, ktorý sa pred spravodlivosťou ukrýva v Belize. Osem prokurátorov dostalo za mreže aj kukláčov, ktorí si privyrábali ochranou prostitútok v erotickom salóne v Senci. Pod odbor spadalo aj vyšetrovanie kauzy odpočúvania ľudí vojenskou tajnou službou v čase, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko (SaS). Čo bude novou náplňou tímu prokurátorov sa rozhodne v priebehu niekoľkých týždňov.

Tento Trnkom vytvorený odbor odporučil zrušiť podpredseda okresného súdu v Pezinku Peter Šamko. Trnkov príkaz na jeho zriadenie označil dokonca za nezákonný. Bývalá šéfka rezortu spravodlivosti Lucia Žitňanská predpokladá, že Čižnár tento príkaz zruší.

Z funkcie koncom augusta odchádza aj námestník generálneho prokurátora Ctibor Košťál. Zostáva však na Generálnej prokuratúre spolu s Trnkom a prvým námestníkom Ladislavom Tichým. Tichý by mal prejsť podľa informácií Pravdy na oddelenie, ktoré preskúmava rozhodnutia súdov, Trnka s Košťálom na odbor organizačný a kontrolný. Ak Trnka skončí na tomto odbore, bude sa musieť sťahovať. Z budovy Generálnej prokuratúry na Gorkého ulici pôjde do budovy bývalej vojenskej prokuratúry na Špitálskej ulici. Kontrolný odbor rozhoduje o dovolaniach v trestných veciach, vybavuje sťažnosti či rieši disciplinárne konania voči prokurátorom. Funkcia, ktorú zastával Košťál, by mala zatiaľ zostať neobsadená.

Čižnár už vypísal na viaceré kľúčové funkcie konkurz a pripravuje nový organizačný poriadok a novú štruktúru Generálnej prokuratúry. Do výberového konania sa na miesto 1. námestníka generálneho prokurátora podľa informácií Pravdy prihlási aj René Vanek, ktorý robil námestníka Čižnárovi aj na Krajskej prokuratúre v Bratislave.

Koľko námestníkov bude Čižnár celkom mať, bude známe až potom, ako predstaví novú štruktúru prokuratúry. Môže sa stať, že namiesto troch, budú len dve námestnícke funkcie, a to pre trestný úsek a post 1. námestníka.

Generálna prokuratúra má v súčasnosti osem odborov, pre Čižnára sú ťažiskové najmä trestný, netrestný či medzinárodný. Zaniknúť by nemali ani register trestov, odbor vnútornej správy, kancelária generálneho prokurátora, jednotka vnútorného auditu či informačný odbor.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Jaromír Čižnár #generálny prokurátor #Čižnár #Generálna prokuratúra