Fico: Po útoku teroristu je použitie smrtiacej sily vojakmi adekvátne

Predsedovi vlády Robertovi Ficovi je ľúto, že rodiny a blízki obetí teroristického útoku na našich vojakov v Afganistane sú opäť konfrontovaní s touto tragédiou.

25.07.2013 15:55
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata (116)

Po neospravedlniteľnom zlyhaní afganských orgánov a radosti teroristu zo zabíjania bude použitie smrtiacej sily zo strany našich vojakov v podobných situáciách viac ako adekvátne. Vyhlásil to vo štvrtok predseda vlády Robert Fico (Smer) v reakcii na útek z väzenia a následné zverejnenie videa teroristu Lambara Chána, ktorý v Afganistane zabil jedného slovenského vojaka a ďalších zranil.

„Vyšetrovanie preukázalo, že slovenskí vojaci v Kandahári sa pri zásahu teroristu správali profesionálne. Určite sledovali cieľ zadržania teroristu a jeho odovzdanie príslušným orgánom na prísne potrestanie, ako odpoveď dostali od afganských orgánov totálne zlyhanie spravodlivosti, plánovaný útek teroristu a jeho chválenie sa činom,“ upozornil Fico.

Podľa neho tu bola úprimná snaha všetkých zmierniť bolesť príbuzných, priateľov a celej spoločnosti a očakávanie, že plynutie času pomôže najbližším postupne sa vyrovnávať s touto tragédiou. „Namiesto toho všetci musíme byť svedkami pripraveného úteku teroristu z väzenia, jeho úniku pred spravodlivosťou a, čo je najhoršie, aj videonahrávok, na ktorých sa chváli svojou teroristickou vraždou a kaličením našich vojakov od chrbta, ako čímsi normálnym a potrebným,“ dodal premiér.

V stredu internetový portál Čas.sk informoval o videu, na ktorom vystupuje terorista Lambar Chán. Ten mal na základni v Kandahári zastreliť slovenského vojaka Daniela Kavuliaka. Terorista sa má podľa portálu ukrývať na území, ktoré má pod kontrolou Taliban. Na videu mudžahedíni spolu s ním oslavujú a v paštúnskom jazyku opisujú, ako došlo k streľbe na slovenských vojakov v Kandahári i k Chánovmu úteku.

Príslušník afganskej armády spustil 9. júla zo strážnej veže streľbu na skupinu slovenských vojakov. Jeden z nich zomrel, dvaja utrpeli ťažké a štyria ľahké zranenia. Terorista, ktorý strieľal na slovenských vojakov, sa mal infiltrovať do afganskej armády. Po incidente bol útočník zadržaný jednotkami Afganskej národnej armády, ale v nedeľu 14. júla z väzby ušiel.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #terorizmus #Robert Fico #vojaci #Kandahár