Majitelia poisťovne nepredajú. Zostáva už len vyvlastnenie

Súkromné zdravotné poisťovne štát s veľkou pravdepodobnosťou vyvlastní. Do tohto rizika pôjde aj za cenu medzinárodných súdnych sporov, ktoré poisťovne v tomto prípade plánujú vyvolať.

25.07.2013 20:00 , aktualizované: 26.07.2013 08:00
Všeobecná zdravotná poisťovňa, VšZP Foto:
Ilustračné foto
debata (189)

V rozhovore pre denník Pravda, ktorý vyšiel v štvrtok, to potvrdil premiér Robert Fico. Inou možnosťou, ako zaviesť systém jednej zdravotnej poisťovne, je odkúpenie súkromných poisťovní Dôvera a Union. Podľa premiéra takáto „dobrovoľná dohoda“ s ich akcionármi nebude možná. Obaja akcionári pre denník Pravda potvrdili, že poisťovne štátu nepredajú.

Projekt zavedenia jednej zdravotnej poisťovne mešká, podľa harmonogramu mal už v máji platiť transformačný zákon, ktorý mal stanoviť podmienky odkúpenia aj vyvlastnenia. Časový sklz projektu Robert Fico v rozhovore odôvodnil tým, že sa zdá, že nebude možná dobrovoľná dohoda s akcionármi dvoch súkromných poisťovní Dôvera Union. Za meškanie môžu podľa neho aj náročné legislatívne práce. Projekt však ide ďalej. „Právne náklady spojené s projektom a akékoľvek ďalšie náklady vrátane samotného vyvlastnenia, to je stále pre štát mimoriadne výhodný obchod,“ dodal Fico.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že transformačný zákon je hotový. Kedy ho však predstaví, to nespresnilo.

Akcionári poisťovní Dôvera a Union tvrdia, že definitívne odmietli návrh na odkúpenie. Pripomínajú však, že od vlády ani z rezortu zdravotníctva zatiaľ nedostali žiadne návrhy na rokovania ohľadom predaja zdravotných poisťovní. Podľa harmonogramu sa tieto majú ukončiť do konca októbra tohto roka. Akcionár Union zdravotnej poisťovne holandská spoločnosť Achmea B. V. tvrdí, že je od začiatku proti odkúpeniu aj vyvlastneniu.

Bert Rensen, hovorca spoločnosti Achmea, dodáva, že slovenská vláda vo svojom rozhodnutí o zavedení unitárneho systému zdravotného poistenia už počíta s možnosťou vyvlastnenia súkromných zdravotných poisťovní, preto Achmea začala medzinárodnú arbitráž vo februári tohto roku. „Penta je zásadne proti unitárnemu systému, preto je vecou kompetentných štátnych orgánov, ak majú záujem s akcionármi poisťovní rokovať, aby takéto konanie samy iniciovali,“ skonštatoval k veci Martin Danko, hovorca spoločnosti Penta, akcionára zdravotnej poisťovne Dôvera.

Transformačný zákon pripravuje rezort zdravotníctva a podľa vyjadrenia ministerky Zuzany Zvolenskej je zákon už hotový. Čo sa týka otázky odkúpenia alebo vyvlastnenia zdravotných poisťovní, zákon podľa Martiny Lidinskej z komunikačného odboru upravuje všetky tieto možnosti. „Hovoriť o výslednom spôsobe vytvorenia unitárneho systému je v súčasnosti predčasné,“ dodáva. Kedy zákon predstaví verejnosti, to rezort nespresnil. „Ministerstvo bude verejnosť aj médiá informovať o jeho predstavení,“ povedala k termínu Lidinská.

Právnik Stanislav Pavol hovorí, že v hodnotení, ako by mal štát postupovať, treba počkať na zákon, ktorý nastaví presný mechanizmus týkajúci sa odkúpenia alebo vyvlastnenia. „Ak nie sú stanovené podmienky, je k tomuto sa predčasné vyjadrovať, ktorá cesta je výhodnejšia,“ dodáva Pavol. Rozhodnutie sa musí oprieť aj o audítorskú stránku, na základe správy, z ktorej budú jasné pozitíva aj negatíva hlavne z účtovného hľadiska. Právny poradca v súčinnosti s audítorom by mal povedať, ktorá cesta je najvhodnejšia.

Podľa neho existujú prípady, keď je vyvlastnenie výhodnejšie než odkúpenie. „Napríklad pri výstavbe diaľnic alebo teraz pri aktuálnom zákone o významných investíciách, kde je jasne kladený záujem verejnosti to znamená štátu, nad záujmami súkromných osôb,“ dodáva. Tiež na to musí byť pripravená právna norma, ktorá musí byť v súlade s ústavou a s európskymi predpismi.

Vyvlastnenie ako výhodný obchod pre štát premiér vysvetľuje tým, že súkromné poisťovne za päť rokov vytiahli na zisku a prevádzkových nákladoch viac ako jednu miliardu eur z peňazí, ktoré ľudia povinne zo zákona posielajú do poisťovní. Zavedením jednej štátnej poisťovne štát podľa Fica dostane pod kontrolu celé zdravotné poistenie. „Znamená to, že všetky peniaze ľudí sa budú s výnimkou správneho fondu, ktorý sa použije na činnosť poisťovne, vracať do slovenského zdravotníctva,“ odôvodnil projekt pre Pravdu.

Koľko by mohlo stáť vyvlastnenie Unionu a Dôvery, premiér nespresnil. „Presnú sumu musia povedať renomované firmy, ktoré sa na tento účel vyberú,“ konštatoval premiér. Podľa neho je nezmysel, že to štát vyjde na miliardu eur, ako tvrdila opozícia. Dodal, že pôjde o podstatne nižšiu sumu.

Jedná zdravotná poisťovňa by mala fungovať od januára 2014, ak sa dohodne štát o kúpe zdravotných poisťovní. V opačnom prípade bude systém jednej zdravotnej poisťovne fungovať až od júla 2014.

Anketa: Čo hovoríte na to, že vláda bude vyvlastňovať súkromné zdravotné poisťovne?

Andrej Janco, prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov Toto je vec mimo nášho dosahu. Hovorí sa o tom už dlho, ale neprislúcha mi, aby som sa k tomu bližšie vyjadroval. Súkromné zdravotné poisťovne tu pôsobili určitý čas, došlo k zmene ekonomického aj politického prostredia, nikto sa nás nepýtal, či s tým súhlasíme, alebo nesúhlasíme, napriek tomu to tak urobili, takže nám nezostáva nič iné, len sa prispôsobiť.

Mikuláš Buzgó, viceprezident Slovenskej lekárskej komory Je to politické rozhodnutie, neviem, čo by som k tomu povedal. Tak sa rozhodli, tak to aj urobia so všetkými rizikami a dôsledkami, ktoré toto rozhodnutie môže mať. Jeden úrad financovaný z verejných zdrojov existuje a funguje aj inde. Ja ako lekár chcem, aby systém bol prehľadný, transparentný a aby fungoval.

Vladimír Balógh, bývalý riaditeľ niekdajšej zdravotnej poisťovne Apollo, súčasný poradca Slovenskej lekárskej komory Toto nie je východisko na perspektívne riešenie situácie v zdravotníctve a v zdravotnom poistení. Potrebujeme riešiť iné veci, ktoré tu sú. Zisk zdravotných poisťovní sa dal podchytiť doplnením jednoduchej vety: zdravotné poisťovne môžu mať zisk vtedy, ak budú mať splnené všetky záväzky. Tieto poisťovne zisky nemôžu vytvárať, pretože nerobia žiadnu výrobnú činnosť.

Mário Moro, viceprezident Asociácie súkromných lekárov Od začiatku sa hovorí o tom, že niekto na tom iba zarobí. Pritom lekári a pacienti to určite nebudú. Ak zostanú všetky zákony alebo systém zdravotníctva tak, ako je to teraz, tak je jedno, či tu bude jedna, alebo sto zdravotných poisťovní. Poskytovanie zdravotnej starostlivosti bude bez efektu.

Iveta Lazorová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Nie sme zástancami unitaru, pretože v trhovom hospodárstve má byť zdravá konkurencia. Toto nie je riešenie, to bude znova len diktatúra jednej poisťovne všetkým poskytovateľom a v tom prípade sme v nevýhode. Nie je to v súlade s našimi predstavami, ako by malo zdravotníctvo fungovať. Ničomu to nepomôže a bude to občanov stáť nemalé peniaze.

Vladimír Halász, občianske združenie Slovenský pacient Nemám nič proti samotnej myšlienke jednej zdravotnej poisťovne, ak by tento stav mal priniesť viac výhod pre pacientov. Tento systém funguje aj v zahraničí. Na druhej strane sa však obávam, či to bude pri takej korupcii, aká vládne v štátnej správe, dobre fungovať.

© Autorské práva vyhradené

189 debata chyba