VšZP chce odlíšiť dobrovoľných čakateľov na operácie od ostatných

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) chce rozlišovať ľudí zaradených na čakacie listiny na operácie, ministerstvu zdravotníctva preto navrhuje zmenu vyhlášky. Podľa šéfa poisťovne Marcela Foraia by pre pacientov tento krok neznamenal nič, odlíšili by sa však ľudia, ktorí čakajú na zákrok z vlastného rozhodnutia.

28.07.2013 19:46
Všeobecná zdravotná poisťovňa, VšZP Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

„Chceme len rozlíšiť poistencov alebo čakateľov, ktorí dobrovoľne čakajú,“ povedal Forai. Ako poznamenal, niektorí ľudia sa rozhodnú pre konkrétne zariadenie či lekára a čakajú na operáciu napriek tomu, že inde sú voľné kapacity. „Takýto pacient odmietne inú zdravotnú starostlivosť a radšej čaká ku konkrétnemu profesorovi, konkrétnemu lekárovi, aby bol zoperovaný hoci aj o rok, dva,“ doplnil.

Súkromná poisťovňa Dôvera snahu o zlepšenie čakacích listín privítala, skúsenosti s čakaním pacientov na konkrétne nemocnice či lekárov má tiež. „Ak má byť plánovaná operácia hradená z verejného zdravotného poistenia, poistenec by mal strpieť aj výber času a priestoru zariadenia podľa zváženia platcu, čiže zdravotnej poisťovne. V prípade výberu miesta, zariadenia a operatéra poistencom, je tu priestor na spoluúčasť poistenca,“ skonštatovala PR špecialistka poisťovne Monika Šimunová.

Poznamenala, že súčasné čakacie listiny sa tvoria len na zlomok výkonov. Dôvera preto cez svoj vlastný systém manažuje všetky plánované operácie. Cestu ku skráteniu čakacích lehôt vidí Dôvera v ich transparentnom vedení.

Čakacie listiny sú podľa súkromnej Union zdravotnej poisťovne užitočným nástrojom, vďaka ktorému majú poistenci prehľad, aká je ich situácia. „Viac ako zmena systému čakacích listín je podstatné to, aby poistenec dostal zdravotnú starostlivosť v čo najkratšom čase a aby sa sledovalo, či zdravotná poisťovňa manažuje čakacie listiny svojich poistencov na najkratší možný čas, čo Union ZP robí a dokazujú to aj naše čísla,“ povedala hovorkyňa poisťovne Judita Smatanová.

Ministerstvo zdravotníctva sa k návrhu zatiaľ konkrétne nevyjadrilo. „O tomto návrhu ministerstvo vie a spolu diskutujeme o možných zmenách, je predčasné hovoriť o konečnej podobe návrhu, keďže je v štádiu rokovania,“ reagovala jeho hovorkyňa Zuzana Čižmáriková.

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti odporúča poistencovi plánovanú zdravotnú starostlivosť v prípade, ak by mal na zákrok čakať dlhšie ako tri mesiace. Ku koncu minulého roka bolo na čakacích listinách vyše 10-tisíc ľudí. Najviac pacientov vlani zaradili na ne pre operáciu bedrového a kolenného kĺbu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poisťovne #zdravie #operácie #čakacie listiny