Sociálny systém skrýva nástrahy

Prísť o prácu len niekoľko rokov pred dovŕšením penzijného veku je vždy nepríjemné. Pre toho, kto stratil zamestnanie s vysokým príjmom, však nemusí byť výhrou, ani ak si rýchlo nájde nové.

29.07.2013 12:00
úrad práce, Vazovová, ľudia Foto: ,
Nastúpiť pár rokov pred penziou do práce za podstatne nižší plat, ako v predchádzajúcom zamestnaní, môže výrazne znížiť výšku dôchodku.
debata (78)

V prípade, že je oproti predchádzajúcemu výrazne horšie platené, môže sa mu totiž znehodnotiť dôchodok.

Potvrdzuje to aj skúsenosť Bratislavčanky Ireny. Ako vedúca finančného odboru dlhodobo brala plat nad 1 500 eur mesačne. V januári o prácu prišla. „Urobila som, čo sa má. Zašla som sa na úrad práce a snažila som sa nájsť si čosi nové,“ hovorí. Úradníčka, ako pokračuje, jej prácu aj našla, ponúkaný plat však dosahoval sotva tretinu jej pôvodného zárobku. „Napriek tomu som miesto chcela vziať, veď do penzie mám ísť až o päť rokov. No pani na úrade mi pošepkala, že by som to mohla ľutovať, pretože mi to zníži dôchodok,“ pokračuje.

Irena napokon zostala nezamestnaná, čo je pre ňu výhodnejšie. Pol roka poberala podporu, teraz s rodinou žije z peňazí, ktoré zarobí jej manžel. „Našťastie muž je podnikateľ, takže si to môžeme dovoliť,“ uzatvára.

Sociálna poisťovňa radí viac zamestnaní

Tento paradox potvrdila aj Sociálna poisťovňa. Ako spresnila Jana Hrabková z tlačového oddelenia, pre výpočet sumy dôchodku sa zohľadňujú vymeriavacie základy z rozhodujúceho obdobia – teda od roku 1984 do posledného roku pred rokom, v ktorom vznikol nárok na dôchodok. V tomto období musí byť najmenej 22 takých kalendárnych rokov, z ktorých je možné určiť vymeriavací základ. Roky, v ktorých nebol dosiahnutý, sa z rozhodujúceho obdobia vylučujú.

„To znamená, že ak občan posledných päť rokov pred dôchodkom nepracoval, čiže nedosiahol nijaké vymeriavacie základy, tieto roky sa mu z rozhodujúceho obdobia vylúčia. Ak však bude pracovať s nízkym príjmom, môže prísť k zníženiu sumy dôchodku, pretože sa zníži aj suma priemerného osobného mzdového bodu,“ vysvetľuje Hrabková.

Priemerný osobný mzdový bod je jeden z parametrov vzorca na výpočet starobného dôchodku. Počíta sa ako zlomok, v ktorého čitateli je zohľadnená suma príjmov v rozhodujúcom období a v menovateli odpracované roky. Výsledná hodnota je tým vyššia, čím poistenec zarobil viac a za menej rokov.

Podľa Sociálnej poisťovne by však ani nízke zárobky nemali ľudí od práce odrádzať. „Pracovať sa naozaj oplatí vždy, treba však hľadať možnosti, ako pred dôchodkom dosiahnuť čo najvyššie vymeriavacie základy. Možno vykonávať naraz dve a viac zamestnaní, založiť si popri zamestnaní živnosť alebo dobrovoľné dôchodkové poistenie. Je to individuálne, rozhodovanie závisí od konkrétnej životnej situácie,“ odporúča Hrabková.

V čase krízy, keď nezamestnanosť láme rekordy, je pritom často zázrak zohnať si čo len jedinú pracovnú príležitosť.

Pozor na nemocenskú

Sociálny systém však v súčasnej podobe ponúka aj iné nástrahy. Napríklad ani tomu, kto si roky pravidelne platí nemocenské poistenie, nezaručuje pomoc v chorobe či tehotenstve. Trnavčanka Elena po skončení stavebnej priemyslovky najprv tri roky pracovala a odvádzala nemocenské poistenie. Potom začala denne študovať na vysokej škole a dobrovoľne sa nepoistila. V treťom ročníku otehotnela a teraz s dieťaťom nemá nárok na materskú dávku, ktorá sa tiež vypláca z nemocenského. „Peniaze, ktoré som odviedla, vlastne prepadli. Dostávam síce dvesto eur rodičovský príspevok, no materské by som určite mala aspoň o stovku vyššie,“ tvrdí.

Ešte horšie je na tom Jozef z Budče. Vyše 15 rokov pracoval za manažérsky plat, keď však jeho firma skončila, pol druha roka bol nezamestnaný a potom si založil živnosť. „Prvý rok som nemal inú možnosť, len platiť si sociálne poistenie dobrovoľne. Platil som ho osem mesiacov, z 800-eurového príjmu takmer tri stovky. Potom som vážne ochorel. Prišla prvá operácia, druhá, teraz mi hrozí invalidita. Nárok na nemocenskú nemám žiadny, a to len preto, že som odvody neplatil plných deväť mesiacov. Fakt, že som predtým súvisle pracoval a odvádzal do fondu nemocenského poistenia nehorázne peniaze, dnes nikto neberie do úvahy,“ uvádza.

Podľa zákona o sociálnom poistení aj keď si občan platí nemocenské poistenie dobrovoľne, nárok na nemocenskú dávku mu vzniká až vtedy, keď ho uhrádzal aspoň 270 dní počas posledných dvoch rokov pred vznikom dôvodu na poskytnutie dávky. Zároveň musí byť nemocensky poistený aj v deň vzniku dôvodu na poskytnutie dávky, prípadne v ochrannej lehote k tomuto dňu. Ochranná lehota je spravidla sedem dní, ak poistenkyni nemocenské poistenie zaniklo v období tehotenstva, predlžuje sa jej na osem mesiacov.

„Zákon nemá nijaké ustanovenie o prípadnom odstránení jeho tvrdosti. Znamená to, že nárok by nevznikol ani v prípade, ak by osobe chýbal čo i jeden deň poistenia. Nijaké výnimky sa nepripúšťajú,“ hovorí Hrabková. Podľa nej však o „prepadnutí“ poistenia aj tak nemožno hovoriť. „Ak si dobrovoľne poistená osoba ďalej riadne platí poistné, pri ďalšej práceneschopnosti sa jej toto obdobie do potrebnej doby poistenia pre nárok na nemocenskú dávku zaráta – ak spadá do obdobia dvoch rokov pred vznikom dôvodu na poskytnutie dávky.“

Pravda sa pýtala aj na ministerstve práce, či tvrdosť zákona o sociálnom poistení nemieni prehodnotiť a odstrániť krivdy, ktoré dnes pociťujú mnohí poistenci. Ministerstvo však takýto úmysel nemá.

Podľa zaslaného stanoviska rezortu je neoprávnené nazvať možnosť zníženia dôchodku, keď človek pracuje a odvádza dlhšie, paradoxom. „Ide o úplne normálne javy, veď nikto nemá počas celej pracovnej kariéry rovnaké príjmy,“ reagovala Barbora Petrová z tlačového oddelenia.

Čo sa týka dvoch ďalších príkladov, ministerstvo sa odvoláva na účel dávok sociálneho poistenia, ktorým je nahradiť príjem zo zárobkovej činnosti. Študentka na materskej takýto príjem nemala, bývalého manažéra zase neospravedlňuje neznalosť zákona, ktorý mu umožňoval bez prerušenia prejsť z povinnej na dobrovoľnú formu poistenia. „Podmienky, za ktorých môže dobrovoľne poistená osoba dávky čerpať, sú verejne dostupné,“ uzavrela Petrová

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #dôchodok #sociálne poistenie