Polícia pri zásahu v moldavskej osade podľa ministra nepochybila

Policajti pri júnovom zásahu v rómskej osade v Moldave nad Bodvou neporušili žiadne predpisy. Donucovacie prostriedky použili len proti mužom.

30.07.2013 14:55
polícia, policajt, policajti Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Vyplynulo to z vyšetrovania inšpekcie ministerstva vnútra, o ktorom informoval šéf rezortu Robert Kaliňák (Smer).

„Môžem konštatovať, že vykonanou kontrolou nebolo preukázané a zistené porušenie všeobecnozáväzných predpisov a interných aktov riadenia pri policajných zásahoch,“ vyhlásil dnes na tlačovej konferencii minister. Vylúčil, že by polícia zranila dieťa.

Podľa Kaliňáka išlo v stredu (19.6.) o štandardnú akciu. „Polícia skontrolovala totožnosť 18 osôb, v prípade siedmich osôb boli použité donucovacie prostriedky, pre neuposlúchnutie výziev zasahujúcich policajtov. Všetky boli vyhodnotené ako oprávnené,“ spresnil. Lekár pri piatich konštatoval, že nemajú také závažné poranenie, aby museli byť lekársky ošetrení. Dve osoby skončili vo väzbe, keďže na mužov zákona zaútočili sekerou.

Občianske združenie ETP Slovensko, ktoré v komunitnom centre v osade poskytuje sociálne služby, po incidente informovalo, že pri zásahu bolo zranené šesťtýždňové bábätko a museli ho sanitkou previezť do nemocnice.

Kaliňák vyhlásil, že prípadu poškodilo zveličenie. „Priebeh akcie bol jasný, robíme ich štandardne,“ povedal šéf rezortu. Dodal, že v regióne stúpla výrazne kriminalita a počas zásahu sa našli osoby, po ktorých sa pátralo. Identických akcií vykonala polícia vlani podľa ministra 228, za prvých šesť mesiacov tohto roka išlo o 111 takýchto prípadov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Rómovia #Moldava #Robert Kaliňák