Vzniká superkomando, preverí aj minulosť

Daňovým podvodníkom bude dýchať na krk superkomando. Do boja proti obrovským daňovým únikom chce štát podľa informácií Pravdy nasadiť osobitný tím prokurátorov. Pôjde o osem špecialistov z odboru osobitného určenia na Generálnej prokuratúre, ktorí otvoria prípady daňových podvodov aj z minulosti.

30.07.2013 20:00 , aktualizované: 31.07.2013 08:00
Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Kaliňák sa dohodol na spolupráci pri odhaľovaní daňovej kriminality s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom a policajným prezidentom Tiborom Gašparom.
debata (148)

S vyšetrovateľmi daňovej kobry budú prokurátori spolupracovať najmä pri odhaľovaní daňovej kriminality, ktorú páchajú organizované skupiny v rámci celého Slovenska. To by malo viesť k tomu, že konanie s daňovými podvodníkmi, ktorí krajinu ročne pripravia o viac než miliardu eur, by sa malo zrýchliť. Štát by rýchlejším trestaním páchateľov mohol prísť skôr k peniazom, o ktoré obrali štátnu kasu. Ich majetok by tak po ich odsúdení pripadol štátu.

Dohodli sa na tom nový šéf Generálnej prokuratúry Jaromír Čižnár s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a policajným prezidentom Tiborom Gašparom na pracovnom rokovaní ešte začiatkom týždňa.

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Podvod nie je šikovnosť. Ak si ho chcete prečítať, zaregistrujte sa v predplatnom systéme Piano.

Generálna prokuratúra sa k zloženiu tímu a jeho náplni práce nevyjadrila. Generálny prokurátor aj poverený námestník pre trestný úsek Peter Šufliarsky boli na pracovných rokovaniach mimo Bratislavy.

Úlohou špecializovaného útvaru zloženého z prokurátorov, policajtov a pracovníkov Finančnej správy bude podľa informácií Pravdy nielen chytanie veľkých rýb, toto superkomando sa pozrie aj na úniky daní v minulosti.

Boj proti daňovej kriminalite označil Čižnár za jednu zo svojich priorít pri svojom vymenovaní do funkcie. „Je neprípustné, aby v tomto období štát prichádzal o stovky miliónov eur a tí, ktorí dane majú platiť, sú beztrestní,“ vyhlásil vtedy Čižnár.

Spolupráca prokurátorov a daňovej kobry sa má posilniť aj na úrovni krajov. Policajný prezident Tibor Gašpar povedal, že nerokovali len o tejto spolupráci. Od jesene sa posilní vyšetrovanie ekonomickej trestnej činnosti na krajských policajných riaditeľstvách, vzniknú tam útvary odborov kriminálnej polície. V súčasnosti fungujú len v Bratislave a Košiciach. „Posilní sa spolupráca najmä na úrovni krajov. To bude druhý stupeň proti daňovým podvodom,“ povedal pre Pravdu policajný prezident Tibor Gašpar.

Počet trestných činov, ktoré súvisia s podvodmi na daniach, stúpa. Kým roku 2010 polícia zaznamenala 2¤702 trestných činov kvalifikovaných ako krátenie daní a štát prišiel touto trestnou činnosťou o 148 miliónov eur, vlani tento daňový trestný čin vyšetrovala polícia v 3 679 prípadoch a škody vyčíslila na 161 miliónov eur. Ekonómovia už v minulosti odhadli, že na DPH nám ročne uniká asi 1,2 miliardy eur.

Za posledných päť mesiacov tohto roku polícia odhalila 1 881 prípadov daňovej kriminality. Škodu, ktorá mala týmito zločinmi vzniknúť štátu, policajti vyčíslili na 63 miliónov eur. Podľa policajnej štatistiky počet prípadov daňovej kriminality tvorí z celkovej kriminality takmer jednu pätinu trestných činov.

Polícia za prvý polrok tohto roka obvinila z daňových podvodov desiatky osôb. „Národná jednotka finančnej polície pracuje na 445 prípadoch najzávažnejšej majetkovej a daňovej trestnej činnosti. V rámci daňovej kobry je to približne 40 prípadov. V tomto roku bolo spolu obvinených 89 osôb,“ reagovala hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová.

V ďalších prípadoch polícia podala návrhy na obžalobu. Ide napríklad o prípad 12-člennej zločineckej skupiny, ktorá si neoprávnene uplatnila nárok na vrátenie DPH v rozsahu 4,5 milióna eur, kde v spolupráci s Finančnou správou sa polícii podarilo zachrániť 3,5 milióna eur. Polícia takisto ukončila prípad skupiny 17 páchateľov, ktorí si neoprávnene uplatňovali nadmerné odpočty v rozsahu dvoch miliónov eur.

K rýchlejšiemu potrestaniu páchateľov daňových trestných činov má viesť aj iniciatíva rezortu spravodlivosti. Ministerstvo už hľadá spôsob, akým sa bude dať preveriť majetok podvodníkov, dokázať jeho pôvod a z právnej stránky dosiahnuť jeho prepadnutie v prospech štátu. Nanovo by mal byť tiež zavedený inštitút finančného vyšetrovania, kde by sa v Trestnom poriadku presne stanovilo, za akých podmienok môže polícia alebo prokuratúra takéto vyšetrovanie začať. Rezort spravodlivosti pripravuje vznik špeciálnych súdov, ktoré sa zamerajú len na túto trestnú činnosť. Pre boj s daňovými únikmi ministerstvo spravodlivosti otvorí aj otázku trestnoprávnej zodpovednosti firiem.

Päť naj prípadov daňovej kriminality

  • Akcia Cukor – deväťčlenná skupina páchateľov si navzájom deklarovala obchodnú činnosť desiatok obchodných spoločností zo Slovenska, z Česka a Maďarska na dodávanie cukru do obchodnej siete na Slovensku. Výsledkom bolo uplatnenie a získanie neoprávneného nadmerného odpočtu DPH takmer 800-tisíc eur a skrátenie dane o vyše 706-tisíc eur.
  • Akcia Meď – šestnásťčlenná skupina zabezpečovala dodávanie medeného odpadu  z Maďarska na Slovensko cez 14 obchodných spoločností a chcela tak získať prospech neodvedením DPH za vyše 21 miliónov eur.
  • Akcia Obilie – partia najmenej siedmich páchateľov vytvorila organizovanú skupinu, ktorá vytvárala reťazce obchodných spoločností na území Slovenska  a Maďarska deklarujúcich obchodnú činnosť pri dodávaní najmä obilnín. Uplatnili si odpočet DPH vo výške 2 miliónov eur. Polícia zabránila vyplateniu vyše 995-tisíc eur.
  • Akcia Oceľ – organizovaná skupina najmenej 6 osôb zabezpečovala fiktívnu obchodnú činnosť obchodných spoločností zaoberajúcich sa dodávaním ocele a iného druhu tovaru na území Slovenska, ako aj do iných členských štátov Európskej únie, čím mali v úmysle pri určitých obchodoch dosiahnuť oslobodenie od DPH v rozsahu 22 miliónov eur. Polícia zabránila vyplateniu 20,9 milióna eur.
  • Akcia Mäso – daňovej kobre sa podarilo rozbiť a obviniť sieť dvoch desiatok firiem obchodujúcich s mäsom najmä z Trnavského a Bratislavského kraja. Polícia obvinila 15 podnikateľov. Išlo o významných spracovateľov mäsových výrobkov z týchto regiónov. Štátu mali pre krátenie dane spôsobiť škodu za takmer 7 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

148 debata chyba