V komande budú špeciálne vyškolení prokurátori

Častejšia väzba počas vyšetrovania, zrýchlenie rozhodovania či minimalizovanie počtu procesných pochybení, pre ktoré končia mnohí podvodníci s daňami na slobode, aj keď sú vinní. Taká je predstava fungovania nového modelu boja proti daňovým únikom, na ktorom sa dohodli generálny prokurátor s vedením ministerstva vnútra a polície.

01.08.2013 14:00
Specialny sud, prokurator milan valach Foto: ,
Ilustračné foto
debata (12)

O koľko viac peňazí by sa vďaka tomu mohlo dostať do štátnej kasy, si odborníci zatiaľ odhadnúť netrúfajú. Pravda v stredu ako prvá informovala, že podľa novej stratégie by malo s vyšetrovateľmi daňovej kobry spolupracovať aj osem vybraných prokurátorov, ktorí v súčasnosti pôsobia na odbore osobitného určenia Generálnej prokuratúry. Okrem tohto komanda by sa únikmi na daniach mali od jesene zaoberať aj útvary odborov kriminálnej polície, ktoré vzniknú pri krajských riaditeľstvách polície.

„Na úzkej komunikácii s prokurátormi sme sa dohodli preto, aby sme v budúcnosti dokázali odstrániť niektoré problematické body ako návrhy na väzbu alebo procesné pochybenia,“ vysvetľuje minister vnútra Robert Kaliňák. Podľa neho pôjde o prokurátorov, ktorí aj doteraz dostávali najčastejšie prípady daňových únikov.

„Je dobré, aby sme aj my vedeli, akú formu by mali mať obvinenia, aby neboli neskôr zrušené, aby boli niektorí problematickí karuseloví zlodeji DPH obvinení a možno na nich bola aj uvalená väzba a podobne,“ pokračuje. Karuseloví zlodeji sú takí, ktorí vytvárajú neprehľadnú sieť firiem, ktoré si navzájom vystavujú fiktívne faktúry.

Poverený námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky zas dodáva, že prokuratúra bude s políciou či Finančnou správou spolupracovať rôznym spôsobom, od pracovných porád či stanovísk až po metodické usmernenia. Pripúšťa, že v súčasnosti je vyšetrovanie únikov pomalé. „Ide o trestnú činnosť, kde objasňovanie v prípravnom konaní trvá niekoľko mesiacov až rokov. Trestné veci sú náročné na dokumentovanie a niekedy je výsledok až po niekoľkých rokoch,“ dodáva.

Advokát Miroslav Hončár však upozorňuje, že aj keď sú vysoké očakávania od tímu prokurátorov, aj ich možnosti sú v prípadoch únikov obmedzené. „Prokurátori sú špecifickí. V bežnom spôsobe podnikania a účtovníctva nemajú až takú istotu a také detailné informácie, lebo ani na práve sa to neučí do takej hĺbky,“ vysvetľuje s tým, že hlavná činnosť zrejme predsa len zostane na pracovníkoch Finančnej správy či polície. „Gro práce musí robiť externé prostredie, človek, ktorý rozumie účtovným veciam detailne. Keď niečo stojí v týchto prípadoch, tak to sú najmä znalecké posudky, nepreberanie zásielok, kontrolné znalecké posudky či úmyselné naťahovanie času,“ pokračuje advokát.

Aj Šufliarsky priznáva, že nejde o veľmi obľúbenú činnosť. „Je to vysoko špecifická činnosť, pri ktorej je potrebné spolupracovať s Finančnou správou, s konzultantmi či audítormi, čiže z hľadiska rozsahu právnych predpisov je činnosť veľmi široká,“ mieni. Preto môžu byť v novom komande len prokurátori, ktorí už majú skúsenosti s ekonomickou kriminalitou a dostatok vedomostí v tejto oblasti.

Ekonómka z Paneurópskej vysokej školy a daňová poradkyňa Monika Sobeková Majková upozorňuje, že na zmenu systému odhaľovania daňových únikov je najvyšší čas. Pripomína totiž, že kým priemer efektívnosti výberu DPH je v Európskej únii na úrovni 72 percent, na Slovensku je to len do 58 percent. Štátu tak za rok na daniach zmizne odhadom viac ako milión eur.

„Ak chce štát zvýšiť príjmy do štátneho rozpočtu prostredníctvom DPH, je potrebné zvýšiť efektívnosť výberu,“ hovorí s tým, že lepšie sú na tom takmer všetky okolité štáty, teda Česko, Poľsko aj Maďarsko. „Zabúdame na to, že ak chceme byť úspešní v odhaľovaní daňových podvodov, mali by byť daňoví kontrolóri šikovnejší ako firmy, ktoré kreatívne účtujú,“ pokračuje.

Aj keď predseda Slovenskej advokátskej komory Ľubomír Hrežďovič poznamenáva, že určitá špecializácia pri prokurátoroch existovala aj dosiaľ, nejde podľa neho o zlý model. Dôležitejší však podľa neho bude výsledok. „Určite to vytvorí nejaké mechanizmy a formu istej spolupráce vo vzťahu k Finančnej správe. Možný priestor na zlepšenie sa tu vytvára, len uvidíme, aká bude realita,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba