Kurilovská: Niektoré chyby sú neodpustiteľné

Častou príčinou procesných pochybení je rôzny výklad zákonov jednotlivými sudcami. Popri tom však sú aj pochybenia, ktoré sa takto vysvetliť nedajú a nedajú sa ani nijako ospravedlniť.

02.08.2013 12:30
debata (13)

Myslí si to odborníčka na trestné právo a poradkyňa ministra spravodlivosti Lucia Kurilovská. Či v týchto prípadoch hrajú úlohu úplatky, odhadnúť si netrúfa.

Ako si vysvetľujete, že sa pre procesné chyby pravidelne dostávajú z väzby na slobodu ľudia, ktorí sú obvinení zo závažných trestných činov, ako piťovci, Karol Mello či Róbert Okoličány?
Na to je ťažké odpovedať. Vo všeobecnosti ide v takýchto prípadoch väčšinou o procesné chyby sudcov, respektíve tých, ktorí používajú trestné právo v praxi. Problémy prináša aj to, že jednotlivé ustanovenia sa dajú niekedy vykladať rôzne. K takýmto chybám by však v zásade nemalo dochádzať. Ale keď ide o prípady, ktoré sa chybou celkom ani označiť nedajú, lebo aplikačná prax prináša rôzne výklady, vtedy sa treba zamyslieť nad Trestným kódexom a priniesť určité zmeny, aby bolo všetko jasné a nebolo možné vo výklade pochybiť. Boli však aj chyby, ako napríklad pri Mellovi, ktoré sú neodpustiteľné. Tam nemalo čo byť nejasné alebo ináč vysvetliteľné.

No k procesným pochybeniam, najmä pri väčších prípadoch, dochádza často… Je teda chyba v nedôslednosti sudcov alebo úlohu zohrávajú možno aj úplatky?
Bolo by asi nefér, keby som sa k tomu vyjadrila, pretože som nikdy sudkyňou nebola. Niekedy si myslím, že možno sú potrebné dôslednejšie školenia, na ktorých by sa zišli sudcovia z celého Slovenska a vykladali by sa problémové miesta legislatívy. Čo sa však týka korupcie, k tomu sa neodvažujem vyjadriť.

Ak už k nejakému procesnému pochybeniu dôjde, posudzuje sa jeho závažnosť?
To sa jednoducho nedá. Nemôžeme pri chybách rozlišovať ich druh. Musíme totiž brať do úvahy aj druhú stranu, na ktorej sa nachádza obvinený, ktorý má svoje práva. Keď sa pochybilo, musia byť jeho práva uplatnené a garantujú mu to trestné kódexy či ústava.

Je Slovensko z pohľadu takýchto prešľapov výnimočné alebo k nim bežne dochádza aj v zahraničí?
Dochádza k tomu aj inde. Či je to Česká republika, alebo Poľsko a ďalšie okolité štáty, ani o jednom sa nedá povedať, že jeho súdy sú neomylné. Príklad máme napokon aj vo veľkej českej kauze, ktorá znamenala pád vlády.

Robí sa u nás na tom, aby k nedorozumeniam vo výklade zákonov nedochádzalo?
V súčasnosti pracuje novelizačná komisia, ktorá je zložená z odborníkov z rôznych oblastí aplikačnej praxe trestného práva. Snažíme sa priniesť novelu, ktorá bude veľa takýchto chýb odstraňovať.

Čo napríklad by sa touto novelou malo vyriešiť?
Upravujú sa ustanovenia týkajúce sa väzby, opravného konania, použitia mimoriadnych opravných prostriedkov a podobne. Viaceré body budú precíznejšie a jasnejšie. Mení sa použitie zaisťovacích úkonov a úkonov na zabezpečovanie informácií, takže sú to veci týkajúce sa Trestného poriadku aj všeobecnej časti Trestného zákona. Niektoré by mali ísť do pripomienkového konania už na jeseň

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #piťovci #kurilovská #súdy