Ťažko zranený slovenský vojak ocenil zdravotnú starostlivosť lekárov

Ťažko zranený vojak z misie v Afganistane, ktorého v utorok previezli z nemocnice v nemeckom Landstuhle do Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku, ocenil zdravotnú starostlivosť, ktorú mu doteraz poskytli americkí aj slovenskí lekári.

02.08.2013 15:05
debata (6)

Uviedol to v rozhovore s 1. zástupcom náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Miroslavom Kocianom, ktorý ho v piatok navštívil v nemocnici v Ružomberku. „Keď porovnám, ako vyzeral deň po incidente v Afganistane a teraz v nemocnici, tak môžem povedať, že je úplne v inej kondícii. Počas návštevy veľmi ocenil najmä starostlivosť, ktorú sme poskytli jemu aj jeho druhému zranenému kolegovi,“ uviedol Kocian.

Zraneného vojaka čaká v ďalšom období dlhodobá liečba, pozostávajúca najmä z rehabilitačného procesu. Druhý ťažko zranený slovenský vojak, ktorý pri útoku v Afganistane utrpel poranenie hlavy, naďalej zostáva hospitalizovaný v americkej vojenskej nemocnici v Landstuhle. Rezort obrany koncom júla informoval, že vojakov zdravotný stav sa výrazne zlepšil.

Dvojicu slovenských vojakov ťažko zranil útočník Lambar Chán. Bol príslušníkom Afganskej národnej armády a na slovenskú jednotku zaútočil 9. júla v afganskom Kandaháre. Išlo o tzv. „green-on-blue“ útok, keď „spojenec“ útočí na koaličné sily. Strieľal zo strážnej veže medzinárodného letiska v Kandaháre smerom dovnútra vojenskej leteckej základne, kde práve mali výcvik slovenskí vojaci. O život prišiel 35-ročný čatár Daniel Kavuliak. Je prvou slovenskou obeťou v operácii ISAF v Afganistane a 55. slovenským vojakom, ktorý zomrel počas plnenia úloh v zahraničných misiách od roku 1993. Dvaja slovenskí vojaci boli zranení ťažko a štyria ľahko. Štyria ľahko zranení vojaci odmietli možnosť vrátiť sa domov a ostali slúžiť v misii.

Útočník neskôr ušiel z afganského väzenia, na slobodu mu pomohol strážnik jeho cely. Dvojica predstierala, že zadržiavaný muž je chorý a potrebuje ošetrenie vo vojenskej nemocnici. Hnutie Taliban potvrdilo, že strelec bol naň napojený. Aktuálne zverejnili aj video s útočníkom, na ktorom Taliban útok na Slovákov oslavuje. Po zlyhaní afganských orgánov a následných oslavách teroristu bude podľa premiéra Roberta Fica použitie smrtiacej sily zo strany našich vojakov v podobných situáciách viac ako adekvátne.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #terorizmus #armáda #zranenie #vojak #liečba