Vysoké teploty nepoľavia, v nedeľu dosiahnu 36 stupňov

Pre celú oblasť západného a južného Slovenska vydal na sobotu a nedeľu Slovenský hydrometeorologický ústav výstrahu 2. stupňa v súvislosti s očakávanými horúčavami.

03.08.2013 19:29
teplo, horúčavy, počasie, zmrzlina Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Teploty vzduchu by mohli dosiahnuť výšku 34 až 36 stupňov Celzia. Výstraha sa týka Bratislavského, Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Trnavského a Nitrianskeho kraja. Pre Žilinský kraj platí výstraha 1. stupňa a bez výstrahy je dnes len Prešovský kraj, no aj ten sa v nedeľu dostane na úroveň prvého stupňa.

Pre teplo skončilo v piatok 94 ľudí v nemocnici

Vysoké piatkové teploty nezvládlo na Slovensku 161 ľudí, ktorí pre extrémne teploty skolabovali a 94 z nich záchranári museli previezť do nemocnice. Informoval o tom hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel.

Najčastejšie kolapsy v piatok 2. augusta postihli ženy – skolabovalo ich 97, záchranári pomohli aj 59 mužom a piatim deťom s kolapsami z tepla. Najviac ľudí – 27, skolabovalo v Košickom kraji a najmenej – 13 v Trenčianskom kraji. Ako ďalej pre SITA povedal Chmel, popri kolapsoch z tepla asistujú záchranári počas leta aj v desiatkach prípadoch topiacich sa ľudí. Nie vždy dokážu pomôcť a aj v piatok mali jeden prípad utopeného. Od polovice júna až do konca júla privolali zdravotných záchranárov k 24 utopeným a počet týchto tragických výjazdov sa od vtedy zvýšil na 26.

Kolapsom z tepla možno predchádzať pitím množstva tekutín, najmä čistej vody, minerálnych vôd či ovocných alebo zeleninových štiav. Pomôže aj ľahká strava. Dôležitý je aj minimálny pobyt na horúcom slnku, hlavne medzi 11.00 a 15.00. Ak to je už nevyhnutné a slnku sa vyhnúť nemôžeme, mali by sme si chrániť hlavu šatkou, klobúkom, či šiltovkou a nosiť voľné oblečenie. Všetci, čo sa chcú v horúce letné dni schladiť vo vode – v jazerách, riekach, či v bazénoch, by nemali preceňovať svoje plavecké schopnosti. Do vody sa tiež nemá vstupovať, ak sme vyčerpaní, po výdatnom jedle, a nápad zaplávať si by sme mali úplne zavrhnúť, ak sme pili alkoholické nápoje.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #horúčavy #zdravie