V SDKÚ pripravujú pre členov etický kódex

SDKÚ chce prijať etický kódex strany. Ako povedal v pondelok podpredseda strany Ivan Štefanec, prijatie etického kódexu je silný signál pre verejnosť, ako sa chce strana správať.

05.08.2013 13:01 , aktualizované: 13:40
Ivan Štefanec Foto: ,
Podpredseda SDKÚ Ivan Štefanec.
debata (28)

„Mám záujem, aby SDKÚ bola prvou politickou stranou na Slovensku, ktorá má takýto etický kódex,“ povedal s tým, že pri jeho tvorbe vychádzal zo skúsenosti v zahraničí. „Pripravoval som ho podľa desiatich etických kódexov napríklad amerického kongresu alebo zahraničných politických strán,“ uviedol. Návrh kódexu je zatiaľ v pracovnom stave, ale Štefanec chce, aby ho Ústredná rada SDKÚ schválila tento rok spolu s novými stanovami.

Štefanec je presvedčený, že ľudia, ktorí vstupujú do politiky a majú záujem o veci verejné, by mali ísť príkladom. „Mali by sa správať tak, že nebudú v konflikte záujmov. Budú korektne hovoriť o svojich aktivitách. Budú sa korektne správať k svojim súperom. Nebudú využívať svoje postavenie. V politickej súťaži budú rešpektovať svojho protivníka a používať v argumentácii pravdivé údaje,“ povedal. Etický kódex je teda podľa neho dobrovoľný záväzok, ako sa chce strana profilovať a správať, pretože nie všetko sa dá napísať v zákone. „Etický kódex je záväzok, ktorý formuje neformálne pravidlá, ktoré sa nedajú podchytiť v zákone,“ dodal.

Štefanec upozornil, že Etický kódex úspešne presadil trikrát. Najskôr na pôde medzinárodnej firmy, kde etický kódex výrazne prispel k tomu, že sa zlepšilo správanie zamestnancov k dodávateľom a zákazníkom. Zlepšila sa podľa neho kultúra firmy. „V Podnikateľskej aliancii Slovenska sme zas pripravili vzorový kódex. Do tretice ako splnomocnenec vlády pre zavedenie eura som úspešne presadil etický kódex pre zavedenie eura, ku ktorému sa prihlásili mnohé firmy. Išlo o to, že firmy zavedenie eura nezneužili na svoje obohatenie sa, nezvyšovali svojvoľne ceny,“ konštatoval.

Baránek: Realita ukáže, či to SDKÚ myslí s etickým kódexom vážne

Etický kódex politickej strany je podľa analytika Jána Baránka pridanou hodnotou, ale až realita ukáže, či to strana myslí vážne. Ako povedal Baránek, SDKÚ bude mať určite príležitosť potvrdiť svoju dobrú vôľu napríklad pri hlasovaní o návrhu KDH, ktoré presadzuje pravidlo, že jeden mandát stačí. „To je návrh, ktorý rieši konflikt záujmov. Tu môže SDKÚ ukázať, či to myslí vážne. Tu však vidím problém v tom, že Pavol Frešo je aj poslancom NR SR, aj predsedom Bratislavského samosprávneho kraja,“ povedal Baránek s tým, že treba počkať, čo presne predloží KDH a čo bude v etickom kódexe.

Podľa Baránka etický kódex by mal byť ukotvený aj v stanovách. „Tie by mali niečo také ošetriť, aby sa neetické správanie vylúčilo,“ povedal. Podľa neho však ide o pridanú hodnotu, ktorá by mala symbolizovať snahu o čistotu v politike. Záleží tiež podľa neho, do akej miery bude kódex vymáhateľný, aby nebol len v proklamatívnej rovine.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Stefanec #kódex