Chrípka je na vzostupe, trápi najmä deti

Extrémne teploty sa podpisujú na zdraví obyvateľov, najmä detí. Lekári v ambulanciách registrujú nárast chrípkových ochorení, prechladnutí a zápalov horných dýchacích ciest.

07.08.2013 12:00
debata

Vzostup pripisujú tomu, že mnoho ľudí berie na ľahkú váhu odporúčania odborníkov, aby obmedzovali pohyb na slnku a namiesto ľadových nápojov pili v horúcich dňoch vlažné, aby neskákali do vody, keď sú rozhorúčení od slnka.

Namiesto oddychu u mamy v okrese Veľký Krtíš sa Andrea Nitschingerová z Bratislavy starala o svoje choré deti. Počas týždňa ochoreli dve z troch. „Najskôr dostala vysoké teploty osemročná dcéra, potom aj päťročný syn. V oboch prípadoch teploty deťom na druhý deň klesli. Podobné problémy mali aj dcéry mojej sestry, ktoré majú desať a sedem rokov,“ povedala Nitschingerová.

Lekárka pre deti a dospelých vo Veľkom Krtíši Milena Nosková upozorňuje, že príčinou podobných chorôb sú teplotné rozdiely, s ktorými sa pasuje organizmus človeka. „Myslím tým nielen na pitie studených nápojov, ktoré môžu človeka podchladiť, ale napríklad aj na používanie klimatizácie v autách a domoch. Ľudské telo a sliznica sa ľahko podchladia a zdravotné problémy sú na svete,“ poznamenala Nosková.

Pediater z Rimavskej Soboty Dušan Rybár pripomína, že namiesto studených nápojov a zmrzlín by ľudia, najmä menšie deti, mali piť skôr vlažný čaj. „Menšie deti by mali vypiť 1,5 deci tekutín za hodinu, väčšie dve deci za hodinu. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody,“ dodal Rybár.

Hygienici avizujú, že chrípke a jej podobným ochoreniam sa začalo dariť. Hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová informovala, že chorobnosť na tieto ochorenia stúpla v minulom týždni oproti predchádzajúcemu až o 144 percent. „V medziročnom porovnaní stúpol počet výskytov chrípky a jej podobných ochorení dokonca o 213 percent,“ dodala Tolnayová. Najviac pacientov bolo v okresoch Banská Bystrica, Poltár a Lučenec. Chrípke podľahli najmä deti v školskom veku, ale aj tie menšie, do piatich rokov. Z iných chorôb stále dominujú infekcie horných dýchacích ciest.

Podobná situácia je aj v iných krajoch. Zvýšený počet pacientov zaznamenal Nitriansky kraj, najmenej ľudí ochorelo v Bratislavskom kraji. „Najviac chorých v starostlivosti lekárov bolo v rámci Slovenska u detí do piatich rokov,“ zdôraznila hovorkyňa úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická. V Nitrianskom kraji zaznamenali hygienici počas uplynulých dní aj najvyšší výskyt akútnych respiračných ochorení.

Na riziko chorôb z tepla upozorňuje hlavný hygienik Ivan Rovný. Vysoké teploty môžu podľa neho spôsobiť vážne kolapsové stavy, za istých podmienok aj smrť. Rovný odporúča, aby ľudia striktne dodržiavali pitný režim a jedli ľahšie stráviteľné jedlá s nižšou energetickou hodnotou, ktoré však musia poskytovať dostatok výživných látok. Strava by mala obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, ovocie, zeleninu, ryby, hydinu, zemiaky a strukoviny.

Ľudia by počas horúčav mali dbať aj na správne oblečenie. Vhodné je svetlé, ľahké a vzdušné oblečenie z prírodných materiálov. Na druhej strane vyhýbať by sa mali priamemu slnku a ak sa chcú slniť, mali by tak robiť len v ranných a neskorších popoludňajších hodinách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #deti #sucho #chrípka