Súd rozhodne o výkone trestu pre L. Csatáryho koncom septembra

Košický Krajský súd rozhodne 26. septembra o zaradení odsúdeného Lászlóa Csatáryho (98) do ústavu na výkon doživotného väzenia. Csatárymu, ktorý žije v Budapešti, sú pripisované vojnové zločiny z čias druhej svetovej vojny. Termín verejného zasadnutia súdu v stredu potvrdila hovorkyňa košického Krajského súdu Marcela Gálová.

07.08.2013 16:56
Csatáry Foto:
László Csatáry
debata

Pôvodne mal súd o spôsobe výkonu trestu pre Csatáryho rozhodnúť 11. júla, odsúdený na doživotie sa však na košický súd nedostavil a chýbala aj poštová návratka o doručení predvolania.

„Z poštovej návratky, ktorá bola doručená Krajskému súdu v Košiciach 17. júla vyplynulo, že odsúdený Ladislav Csatáry si upovedomenie o konaní verejného zasadnutia dňa 11. júla neprevzal. Vzhľadom na uvedené krajský súd 29. júla požiadal príslušný maďarský súd o doručenie upovedomia odsúdenému o termíne verejného zasadnutia, ktoré určil na 26. septembra 2013,“ uviedla Gálová.

Československý súd v Košiciach 8. júna 1948 uložil Csatárymu v jeho neprítomnosti trest smrti. Senát Krajského súdu v Košiciach 31. januára 2013 zmenil tento trest na doživotné väzenie.

Csatáry podľa Centra Simona Wiesenthala (SWC) zohral kľúčovú úlohu pri deportácii 300 ľudí z Košíc na Ukrajinu, kde mnohých v lete 1941 v meste Kamenec Podolský povraždili. Čelí aj obvineniu z pomáhania pri organizovaní deportácií približne 15 700 Židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime v roku 1944.

Csatáry bol v tom čase ako vysoký policajný funkcionár a úradník maďarskej okupačnej správy v Košiciach veliteľom zberného tábora. Po vojne ušiel do Kanady, ktorá ho zbavila kanadského občianstva až v roku 1997. O tom, že hľadaný vojnový zločinec býva v Budapešti, informoval vlani v lete britský denník The Sun.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #László Csatáry #nacista #židia #2. sv. vojna