Čaká nás najhorúcejší deň v roku?

Slovensko zažije vo štvrtok a piatok najhorúcejšie dni tohto roka. Či to budú najhorúcejšie dni v histórii meteorologických meraní, je zatiaľ otázne. Meteorológovia na štvrtok predpovedajú maximálne 39 stupňov na juhozápade krajiny, ale sú podmienky na to, aby bola prekonaná magická hranica 40 stupňov Celzia.

08.08.2013 10:00
podhajska, kupalisko, voda, bazén, barát,... Foto: ,
Bazény na kúpalisku v Podhájskej boli v stredu preplnené. Mladí húfne skákali do vody.
debata

Teraz je to podľa klimatológa Pavla Faška pravdepodobnejšie. „Postúpili sme akoby na vyššiu úroveň. Prúdi k nám síce stále ten istý teplý vzduch od juhozápadu, ale prostredie je oveľa viac ohriate, ako to bolo na konci júla.“ Ak aj nepadne 40, očakáva sa, že teplota vzduchu dosiahne rekordné hodnoty vo vysokých nadmorských výškach a vysokohorských oblastiach. Človek sa pred páľavou neukryje ani v horách.

Už pred dvoma týždňami meteorológovia očakávali prekonanie absolútneho rekordu z roku 2007 z Hurbanova, keď namerali 40,3 stupňa Celzia. Najteplejší deň v histórii to nakoniec nebol, ale Slovensko zažilo 29. júla najteplejšiu noc. V Piešťanoch neklesla teplota vzduchu pod 27,3 stupňa Celzia. Bola to zároveň prvá takzvaná supertropická noc tohto leta, keď teplota vzduchu neklesla pod 25 stupňov. Dlhodobé horúčavy vo dne v noci znamenajú veľkú záťaž aj pre zdravých jedincov.

Na piatok popoludní avizuje Slovenský hydrometeorologický ústav ochladenie a búrky, stále sa však nedostaví výdatná vlaha, ako by si to želali poľnohospodári a záhradkári. Prichádzajúce búrky môžu síce sprevádzať intenzívne lejaky, vysušenej krajine to však podľa odborníkov veľmi nepomôže. To by muselo pršať na celom Slovensku a búrky sú záležitosťou len malej lokality. „Jeden studený front s búrkami nezmení podstatným spôsobom ten obrovský zrážkový deficit, ktorý je umocnený vysokými teplotami. Musela by nastať zmena v prúdení vzduchu, aby od západu začal konečne prúdiť vlhkejší vzduch,“ naznačil klimatológ Pavel Matejovič.

Podľa neho nemožno vylúčiť, že sa horúčavy znova objavia. „Všetko závisí od toho, čo sa bude diať v druhej polovici augusta. Zatiaľ to nie je jednoznačné, je to otvorené. V posledných rokoch sa stretávame s tým, že horúčavy prichádzajú aj koncom augusta. V minulosti to však vôbec nebývalo,“ dodal Matejovič.

V súvislosti s extrémnymi prejavmi počasia sa spomína aj vplyv slnka, ktoré je v poslednom čase menej vo svojej aktívnej fáze. Konštatuje to aj SHMÚ vo svojej správe, ktorá hovorí, že pri nižšej slnečnej aktivite má atmosféra zvyčajne menšiu dynamiku. „Výsledkom môže byť podporovanie dlhšie trvajúcich období s nedostatkom zrážok či, naopak, s ich prebytkom,“ uvádza SHMÚ.

Klimatológovia vplyv slnečnej aktivity nepopierajú, ale je to podľa nich len jeden z vplyvov. „Rozhodujúcim je skôr problém prítomnosti skleníkových plynov v atmosfére, ktorý spôsobuje vzostup teploty vzduchu na celom svete,“ upozornil Faško.

Ochladí sa až cez víkend

  • vo štvrtok – pre juh platí od 11. h do 19. h výstraha najvyššieho 3. stupňa pred extrémnymi teplotami 37 až 39 stupňov Celzia, na východe do 38 stupňov, čo znamená zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a riziko požiarov. Pre sever Slovenska platí výstraha 2. stupňa pred teplotami 34 až 37 stupňov, v najsevernejších okresoch 36 stupňov.
  • piatok – výstraha 3. stupňa platí už len pre juh východného Slovenska, maximálne teploty tam môžu vystúpiť na 34 až 36 stupňov Celzia, pre juh západného a sever východného Slovenska vydal SHMÚ výstrahu 2. stupňa, čo znamená teploty 31 až 34 stupňov Celzia, na Orave a Kysuciach je najnižšia výstraha 1. stupňa a očakávajú sa teploty 30 až 32 stupňov. Popoludní a večer sa na najmä na západe môžu objaviť silné búrky a prehánky.
  • víkend – v sobotu sa ochladí na 23 až 28 stupňov, v nedeľu bude ešte o stupeň chladnejšie, polooblačno a veterno. Zdroj: SHMÚ

Počasie sleduje po dedovi syn. A po ňom vnučka

Jozef Rosypal má tesne pred sedemdesiatkou a je jedným zo 70 dobrovoľných pozorovateľov počasia, ktorí sú roztrúsení po celom Slovensku a klasickým spôsobom zbierajú údaje. Nepoužívajú počítač, e-mail, internet. Údaje si zapisujú do malého bieleho zošita veľkosti A5 a potom ich diktujú telefonicky vždy na druhý deň po meraniach. Aj preto sa niektoré teplotné rekordy dozvedajú odborníci s určitým oneskorením.

Automatické stanice sú oproti tomu úžasne rýchle. Klimatológov a meteorológov informujú priebežne o teplote vzduchu, o množstve zrážok, ale chýba im v porovnaní s klasickými stanicami obsluhovanými ľuďmi jedna dôležitá vec. Desaťročia nazbieraných dát. Automatické stanice boli zavádzané v 90. rokoch, tie klasické však fungujú a zbierajú dáta až 60, 70 rokov. V Hurbanove aj viac ako 120 rokov. Majú tak nesmierne množstvo údajov, ktoré sa dajú porovnať.

Jozef Rosypal ukazuje prístrojové vybavenie... Foto: Andrej Barát, Pravda
meteostanica, meteo, meteorológ, pozorovatel, roypal jozef, barat, počasie, horúčavy, teplo, leto Jozef Rosypal ukazuje prístrojové vybavenie klasickej stanice.

Aj preto pán Rosypal z Podhájskej hovorí, že takéto horúčavy tu ešte nezažili a nezaznamenali. „Aby sa teplota niekoľko dní po sebe udržala nad 30 stupňov a v noci neklesla pod 20 stupňov, to tu ešte nebolo. Takmer úplne prestal fúkať vietor, je skoro bezvetrie. A to tu odjakživa zvyklo fúkať od severozápadu.“

Rosypal chodí k bielej drevenej búdke, vzdialenej asi 500 metrov od svojho domu, trikrát denne. V lete príde najprv o 7.45 h, potom popoludní o 14.45 h a nakoniec večer o 21.45 h. Na rande s počasím treba prísť vždy načas. Je jedno, či vonku padajú teplotné rekordy, alebo je treskúca zima, či je človek chorý, alebo bez nálady. Aj preto hovorí, že do pozorovania počasia je vždy zapojená celá rodina. A táto úloha sa v podstate dedí. „Začali s tým otec s mamou v roku 1952. Ja som mal asi 8 rokov a keď oni nemohli, tak som chodil zapisovať údaje ja. Zostarli a prešlo to na mňa. A po mne to možno preberie dcéra.“ (Andrej Barát)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #horúčavy #teploty #rekordy #stanica #meteorológia