Vanek a Šufliarsky sú noví námestníci generálneho prokurátora

Prvým námestníkom generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára sa stal René Vanek, jeho pravá ruka z Krajskej prokuratúry v Bratislave. Rozhodol o tom Čižnár po utorňajšom výberovom konaní.

08.08.2013 14:05
čižnár, šufliarsky, generálny prokurátor Foto: ,
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár (vľavo) a jeho nový námestník Peter Šufliarsky.
debata (11)

Vaneka navrhla Čižnárovi Rada pokurátorov na základe výsledkov konkurzu. Trestný úsek na generálnej prokuratúre povedie bývalý šéf Odboru osobitného určenia Peter Šufliarsky. Toho Čižnár po svojom nástupe poveril vedením úseku trestnej agendy až do skončenia výberového konania.

Generálna prokuratúra tak bude mať o jedného námestníka menej ako pred nástupom Čižnára do funkcie. Potom, čo bývalému generálemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi vypršalo funkčné obdobie a prokuratúru vo februári 2011 začal riadiť 1. námestník Ladislav Tichý, sa Trnka stal námestníkom pre trestný úsek. Ďalšiu námestnícku funkciu zastával Ctibor Košťál. Všetci traja námestníci sa po príchode Čižnára sami vzdali funkcií a v súčasnosti pracujú ako radoví prokurátori. Trnka a Košťál na odbore organizačnom a kontrolnom, Tichý na oddelení, ktoré preskúmava rozhodnutia súdov.

Čižnár tiež na základe konkurzu menoval do funkcie Krajskej prokuratúry v Bratislave Ivetu Kopčovú. Je to post, ktorý Čižnár zastával pred menovaním do funkcie generálneho prokurátora.

Ako uviedla hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová výberová komisia, ktorej členov navrhuje Rada prokurátorov predložila generálnemu prokurátorovi informáciu o uchádzačoch, ktorí splnili podmienky v súlade so zásadami prijatými Radou prokurátorov a úspešne absolvovali výberové konanie. „Rada prokurátorov všetkých troch úspešných kandidátov generálnemu prokurátorovi odporučila na vymenovanie,“ uviedla hovorkyňa.

Po personálnych zmenách na vrchných poschodiach prokuratúry prídu podľa Čižnára na rad aj výmeny na postoch riaditeľov ôsmich odborov.

Profil Reného Vaneka

Prvý námestník Vanek sa narodil v roku 1970 v Skalici a v roku 1996 absolvoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského Bratislava. Rok nato sa stal právnym čakateľom na Okresnej prokuratúre v Malackách. Od roku 1999 do roku 2001 pôsobil ako prokurátor Okresnej prokuratúry v Malackách a v rokoch 2001–2004 bol na tejto prokuratúre námestníkom.

Od roku 2004 zastával funkciu prokurátora Okresnej prokuratúry v Senici. Od nasledujúceho roku 2005 až doteraz pracoval ako námestník krajského prokurátora Krajskej prokuratúry v Bratislave. Ovláda francúzsky, ruský a anglický jazyk. (TASR)

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Čižnár #prokuratúra #námestník #Vanek #Peter Šufliarsky