Od tragédie v bani Handlová uplynú štyri roky

V sobotu 10. augusta uplynú už štyri roky od tragédie v bani Handlová. Pri nešťastí vtedy prišlo o život 20 baníkov a banských záchranárov. Súdny proces s tromi obvinenými z prečinu všeobecného ohrozenia by sa mal začať v septembri.

09.08.2013 14:22
debata

Ako informoval zástupca hovorcu Krajského súdu v Trenčíne Michal Turák, hlavné pojednávanie je vytýčené od 9. do 13. septembra. Obvineným, ktorí boli v čase výbuchu zamestnaní v spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza a.s. a podieľali sa na riadení likvidácie požiaru v bani, hrozí trest odňatia slobody od štyroch do desať rokov.

Vyšetrovanie viedol v tejto veci aj Obvodný banský úrad v Prievidzi. Jeho vtedajší riaditeľ Bohuš Sliacky v roku 2011 informoval, že za tragédiu mohlo viacero faktorov, a to deformácia chodby, zmenšenie jej prierezu, zával popolčeka v chodbe, teplota požiariska a otvorenie dverí v chodbe. „Zo záverov vyšetrovania nie je možné jednoznačne určiť, čo bolo hlavnou príčinou explozívneho vyhorenia plynov, a preto nie je možné konštatovať konkrétne a jednoznačné porušenie bezpečnostných predpisov,“ povedal v roku 2011 Sliacky. Navyše úrad zistil aj 13 iných nedostatkov, tie však explóziu nezapríčinili. S týmto záverom vyšetrovania však nebol spokojný vtedajší minister hospodárstva Juraj Miškov, ktorý Sliackeho z postu šéfa úradu odvolal.

Oblasť v mieste požiaru je v súčasnosti už uzatvorená betónovými hrádzami a bezpečne izolovaná od ostatnej časti podzemia. „Posilnili sme najmä opatrenia na zlepšenie požiarnej prevencie podzemia. Týkajú sa technického vybavenia, bezpečnostnej prevencie, ale aj organizácie riadenia. Do posilnenia bezpečnosti banskej prevádzky sme od banského nešťastia investovali 963-tisíc eur,“ uviedla Hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza Adriana Siváková. V samotnej Východnej šachte, kde sa nešťastie stalo, zabezpečuje ťažbu uhlia už len jedno pracovisko. Stenový porub by mal ukončiť prevádzku do konca septembra. „Investične sme pripravili v Handlovej novú ťažobnú kapacitu 12. úsek Handlová, na ktorú sa banícke kolektívy presunú,“ uviedla Siváková.

V Handlovej si v sobotu tragédiu pripomenú Dňom bielych ruží. Na Kostole sv. Kataríny sa o 9:30 rozozvučia zvony, čo bude predstavovať posledné spojenie s baníkmi v podzemí z 10. augusta 2009. Počas celého dňa môžu pozostalí, verejnosť či delegácie položiť k pamätníku bielu ružu a večer o 18:00 sa bude konať stretnutie pri pamätníku za účasti vedenia mesta a členov Handlovského spolku.

Obeťami banského nešťastia z 10. augusta 2009 sa stali 20 baníci – 11 banských záchranárov a deväť baníkov, ktorí ráno likvidovali požiar v časti Východnej šachty v hĺbke zhruba 330 metrov pod povrchom. Približne o 9.30 sa prerušilo telefonické spojenie a vypadli snímače, ktoré indikujú stav banských plynov. Pravdepodobne vtedy nastal výbuch, ktorého tlaková vlna ľahko zranila aj ďalších deviatich baníkov, vzdialených od miesta nešťastia 150 až 200 metrov.

debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #súd #nešťastie #tragédia #Handlová #bane #baníci