Chrty obsadia gauč, ale cez preteky naň zabudnú

Tak ako v zime má svoje hviezdne dni sibírsky husky v psích záprahoch, prežívali svoj veľký deň v nedeľu chrty.

12.08.2013 11:23
preteky chrtov, pes, chrt, trt Foto: ,
Chrt sa pri pohľade na návnadu dostane do tranzu.
debata

Na medzinárodných pretekoch v coursingu, teda v chytaní pohyblivej návnady, sa ich na bratislavskej dostihovej dráhe zišlo 130 z desiatich krajín. Ale bolo ich aj viac, na preteky prišli povzbudzovať nielen majitelia súťažných psov. Chrty – väčšie i menšie, dlhosrsté i krátkosrsté – dávali pri tom najavo, že sú naozaj mierumilovné povahy, aj keď prišli zápoliť.

„Je to veľmi priateľský druh, ktorý potrebuje v prvom rade cítiť lásku človeka,“ hovorí 35-ročný Michal Pikna. Jeho taliansky chrtík Yksi si zatiaľ bystrými očami obzerá okolie a vetrí svojho kamaráta, s ktorým vyrastal.

Michal si talianskeho chrtíka vybral pre jeho povahu i pre šport. „Nechcel som mať psa len tak, aby som doma nejakého mal. A tento sa mi páčil pre jeho výzor, ale aj preto, že rád športuje,“ vraví mladý Bratislavčan, ktorý chová Yksiho v paneláku. Yksi však nepotrebuje športovať celý deň. „Cez deň veľa spí a popoludní s ním vybehnem na hodinu-dve, aby si zabehal za návnadou. Vybehá sa, vyjaší sa a potom zas môže spať,“ usmieva sa Michal.

Yksi má na športovanie zjavne vlohy. Hoci nemá ešte ani tri roky, už sa stal vicemajstrom Slovenska. A nedávno skončil tesne druhý na majstrovstvách Európy v Nemecku. Na to, aby Yksi dosiahol taký úspech, zjavne treba aj chuť majiteľa s ním trénovať. Naučil ho pár základných povelov, začínali s loptičkou a neskôr si Michal na dedine zohnal aj riadnu návnadu – kožu zo zajaca.

Loveckého inštinktu chrtov sa vraj netreba báť. „Nie je to pes na stráženie, ak by k nám aj prišiel zlodej, asi by ho na privítanie oblízal,“ vraví Michal. Problémom pre niektorých majiteľov môže byť skôr to, že sú nadviazaní na svojho pána a aj preto by ich nemali nechávať samých. „U nás to riešime tak, že si ho berie manželka do práce. Celý deň jej spí na stoličke za chrbtom. Keď sa preberie a vystrie labku, jej klienti zostanú občas prekvapení, že je tam s nimi aj pes,“ hovorí Michalov kamarát Peter.

Niektorí majitelia chrtov so smiechom pripomínajú, že pri chrtoch naozaj platí to, čo sa hovorí: Ak chcete mať doma chrta, rátajte s tým, že prídete o gauč. Jednoducho vám ho obsadí. Napokon, chrtíky vraj boli aj vyšľachtené na to, aby hradným pánom zohrievali v chladných zámkoch postele.

Keď sa však blíži štart pretekov, chrty na gauč ani nepomyslia. Keď sa po dvoch blížia k štartovacej pozícii, majitelia majú niekedy problém udržať ich na vôdzke. Po štarte, keď návnada z farebných plastových prúžkov so zajačou pachovou stopou v plnej rýchlosti kľučkuje podobne ako zajac, majú naozaj, čo robiť, aby ju dosiahli. Aj preto sa v tejto disciplíne nemeria len rýchlosť, kondícia či chuť prenasledovať, ale aj obratnosť a inteligencia.

Pretekárov pritom najviac povzbudzujú samotné chrty. Niektoré sa na tribúne tak rozohnili, že majiteľom rozliali aj kofolu. Ale beda, ak si majiteľ sám odskočil do bufetu. Pokoj vystriedal žalostný nárek. Chrty sú naozaj verní priatelia svojich pánov. Bez ohľadu na to, či vyhrávajú preteky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chrt #preteky #dostihova dráha #pes