Proces s piťovcami: Obžalobu čítal prokurátor hodinu a pol

Pod dohľadom asi štyridsiatky kukláčov sa v pondelok na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku začalo dlhoočakávané hlavné pojednávanie s údajnou bratislavskou mafiánskou skupinou piťovcov.

12.08.2013 13:17 , aktualizované: 13.08.2013 07:21
specializovany trestny sud, Pitovci, ZVJS,... Foto: ,
Hlavné pojednávanie s údajnou bratislavskou mafiánskou skupinou piťovcov sa začalo v pondelok na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.
debata (5)

Obžalovaní sú zo zločinov založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z trestných činov súvisiacich s nedovolenou výrobou drog, výpalníctvom a tiež zo zločinov nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Partii 18 mužov, ktorých zadržali v novembri 2011 počas najväčšej policajnej akcie u nás, hrozí väzenie od 20 do 25 rokov.

Len čítanie 28-stranovej žaloby zabralo prokurátorovi viac ako hodinu a pol. Okrem iného v nej odznelo, ako piťovci v marci 2011 zbili dvojicu mužov za to, že si dovolili robiť problémy v stupavskom podniku s kebabmi, ktorý bol pod ochranou piťovcov. Za toto správanie mali požadovať zaplatenie pokuty päťtisíc eur, čo sa však napokon nestalo. V inom prípade zas mali podpáliť prevádzku letného grilu v Hlohovci, aby tým majiteľa donútili k plateniu výpalného. Členovia skupiny podľa prokuratúry zabezpečovali drogy – kokaín, pervitín a metamfetamín, aby ho ďalej predávali. Takisto majú mať na svedomí výbuch auta BMW a rodinného domu koncom marca 2010 v Trnave.

Už pár minút po začatí procesu však hrozilo, že proces sa asi nezačne a budú ho musieť odročiť. Jeden z obhajcov, Viktor Križiak, ktorý zastupuje Ladislava A., sa totiž v poslednej chvíli ospravedlnil pre práceneschopnosť. „Žiadam súd o dodržanie lehoty piatich pracovných dní na prípravu na hlavné pojednávanie,“ vyhlásil zas jeho náhradník Slavomír Slávik, ktorý vraj nemal dosť času na naštudovanie celého spisu. Senát situáciu napokon vyriešil tak, že veci týkajúce sa Ladislava A. vylúčil na samostatné konanie a pokračoval so zvyšnými obžalovanými. Podľa predsedníčky senátu Ruženy Sabovej totiž neskôr bude stále možné prípady opätovne zlúčiť.

Pri odznení obžaloby z obchodovania s drogami, výpalníctva či obchodovania so zbraňami hlavný aktér kauzy a údajný šéf skupiny Juraj Ondrejčák, prezývaný Piťo, len nesúhlasne pokrútil hlavou. Prokurátor požiadal, aby vypovedal ako posledný a začalo sa tými členmi gangu, ktorí boli menej dôležití, teda podľa miery zavinenia. „Je devätnásť skutkov, z ktorých ja som obvinený z piatich. Čo to znamená miera zavinenia? Ja tomu nerozumiem. Chcem vypovedať ako prvý, čo sa toho boja?“ reagoval Ondrejčák na túto požiadavku. Naopak, nevypovedať na začiatku procesu sa rozhodli dvaja z obžalovaných.

Aké bude poradie výpovedí, by malo byť známe v utorok. Súd totiž po takmer siedmich hodinách pojednávanie prerušil.

Na verejné pojednávanie v pondelok okrem pár mladých mužov prišli len priateľky obžalovaných. Tí pred súdom na otázku predsedníčky senátu o vine jednotne tvrdili, že sú neviní, čo chcú spolu so zástupom svojich právnikov dokazovať v priebehu procesu. Medzi ich obhajcami sú aj známe mená ako Peter Vačok, Ondrej Mularčík či Alexander Filo.

Výsluchy, ktoré sa majú začať v utorok, budú zrejme zamerané najmä na tvrdenia hlavného svedka v kauze Viktora Macejáka. Ten mal byť pôvodne tiež členom skupiny, no neskôr sa rozhodol spolupracovať s políciou. Obhajcovia obžalovaných sa ho snažili spochybniť už počas prípravného konania, ktoré predchádzalo hlavnému. V pondelok namietali najmä na to, že nikde nie je napísané Macejákovo procesné postavenie. Takisto nevidia dôvod na to, aby vypovedal cez telemost.

Proces s piťovcami je plánovaný po častiach na celý tento týždeň. Po oddelených a samostatných výsluchoch obvinených by malo v piatok dokazovaciu časť sporu zavŕšiť svedectvo Petra M., ktorý v júli nečakane prelomil mlčanlivosť a oznámil, že pristúpi k dohode o vine a treste. Zaručiť si tým chce nižší trest.

Spor s piťovcami

  • obžalovaných je 18 členov údajnej mafiánskej skupiny z 19 skutkov. Prípad jedného z členov Ladislava A. bol včera vyňatý na samostatné konanie
  • okrem toho ešte prebieha prípad ďalšieho člena skupiny piťovcov Petra M., ktorý sa nedávno na súde rozhodol vypovedať a uzavrieť dohodu o vine a treste s prokurátorom. Meno Petra M. je známe aj z mafiánskych zoznamov, ktoré unikli na verejnosť, keď polícii šéfoval Jaroslav Spišiak
  • piťovcov zadržali v novembri 2011 počas veľkej akcie, keď polícia použila aj vrtuľník a naraz zasiahla na viacerých miestach v Bratislave
  • všetci obžalovaní sú odvtedy väznení, no vo viacerých ústavoch na výkon trestu
  • skupina piťovcov mala pôsobiť v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Jej šéfom mal byť Juraj Ondrejčák, prezývaný Piťo
  • koncom júla bol zatknutý jeden z advokátov skupiny Martin P., ktorý je obvinený z marenia súdneho rozhodnutia. Spolu s ďalšími dvoma advokátmi a s dvoma väzenskými dozorcami mal totiž ovplyvňovať svedkov listami. Tie cez nich posielal jeden z členov skupiny piťovcov Miroslav A. zo žilinskej basy
  • vyšetrovací spis obsahuje 21 zväzkov s viac ako sedemtisíc stranami
  • už v rámci prípravného konania bolo vypočutých takmer sto svedkov

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #piťovci #mafia #súdny proces