Strelmajster robí chybu len raz

Pri odstraňovaní zlyhávky, ako odborníci nazývajú nevybuchnutie nálože, došlo k výbuchu. S takýmto niečím sa zatiaľ vo svojej praxi nestretol Miroslav Witkovský, ktorý pracuje ako strelmajster a má skutočne veľa skúseností s odstrelmi na diaľničných stavbách.

13.08.2013 08:00
debata (20)

Začiatkom leta pracoval na odstrele skalného previsu pod hradom Strečno a jeho spoločnosť takisto odstreľovala aj zvyšky mostu pri Iliašovciach, ktorého pád v novembri minulého roka pochoval štyroch pracovníkov. Tí pracovali na susednom úseku diaľnice D1, kde tentoraz ku tragédii došlo.

Skúste ako profesionál odhadnúť, čo bolo dôvodom tragédie pri razení tunela Šibenik?
Nebol som tam, nemám zatiaľ podrobnejšie informácie, pretože celý prípad vyšetruje príslušný banský úrad. Ťažko sa komentuje, čo bolo urobené zle. Došlo ku chybe.

Ako prebieha odstrel pri raziacich prácach?
Vyvŕtajú sa diery, ktoré sa naplnia výbušninou a tá je iniciovaná rozbuškou, buď elektrickou, alebo neelektrickou. Práce riadi strelmajster. A ten vie, čo má robiť. Zodpovedá za tú prácu a, samozrejme, aj za výsledok odstrelu. Sú to teda kontrolované odstrely, pri ktorých sa používajú priemyselné trhaviny, ktoré rozhodne nie sú také citlivé ako vojenské trhaviny.

Citlivé na čo?
Citlivé na náraz, dotyk či teplotu. Priemyselné trhaviny sú také znecitlivené, že len občas dôjde k zlyhávke. Môže byť chybná rozbuška, rozbuška môže mať menšiu sekundárnu náplň, čiže rozbuška je slabá. To však nemáte ako zistiť.

Ako si vysvetľujete, že zrazu došlo k nečakanému výbuchu?
Toto sám neviem pochopiť. Živím sa trhacími prácami 36 rokov a nikdy sa mi našťastie nič také nestalo. Ani si to naozaj neviem vysvetliť, prečo k nečakanému výbuchu došlo. Nič samo od seba nevybuchne.

Aký typ rozbušky používali pri tejto stavbe?
Viem, že sa používal neelektrický roznet. Čiže sa nepoužíva elektrická rozbuška a nehrozí, že vám vyrazí niekde elektrina, nastane skrat alebo sa rozbuška iniciuje cez vodu. Používali neelektrický, a teda omnoho bezpečnejší roznet, jeden z najbezpečnejších.

Je povinnosťou strelmajstra ísť na miesto odstrelu, ak niečo nevyjde?
Áno, samozrejme. Strelmajster musí ísť na miesto a vyriešiť problém. V predpisoch však máme čakaciu lehotu, povinnosťou je ísť na miesto až po piatich minútach. Minimálne päť minút. Každý sa istí. Čiže hneď tam zrejme nebežal. Aj ja čakám, niekedy aj dlhšie.

Okrem zavaleného strelmajstra boli zranení aj ďalší piati ľudia. Prečo s ním išli aj kolegovia?
Ak sa odstraňuje zlyhávka, má to robiť strelmajster s maximálnym počtom ľudí najviac jeden. Prečo ich tam bolo toľko, neviem, nechápem a nedokážem si to ani predstaviť. Poznal som aj nebohého, bol to človek z fachu. Síce pracoval pre inú firmu, ale viem, že bol skúsený.

Chráni strelmajstrov nejaký bezpečnostný odev?
Nie, nemáme na sebe nič. Nepredstavujte si, že máme na sebe mundúr ako z filmov, že keď pri nás nálož vybuchne, tak nás to len odhodí na zem. Nepracujeme s trhavinami, ktoré nasadzujú teroristi. Ja viem, akú trhavinu ukladám a čo od nej môžem čakať.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #tunel Šibeník #výbuch v tuneli #strelmajster #Miroslav Witkovský