Nie je šlabikár Lipka ako Lipka

Približne tisícka základných škôl, ktorým hrozilo, že nebudú mať pre prvákov šlabikáre Lipka, dostane do konca augusta nové šlabikáre. Názov majú tiež Lipka, ale nebudú úplne identické s Lipkou, ktorú používali doteraz. Stále však nie je isté, či k nim budú sedieť písanky, ktoré si školy už zakúpili a hradia ich rodičia.

12.08.2013 20:00 , aktualizované: 13.08.2013 08:00
škola, žiak, prvák, deti, prváci Foto:
Ilustračné foto
debata

„Školy budú mať v septembri k dispozícii Hupsov šlabikár Lipka,“ uviedol tlačový odbor rezortu školstva. Na nový šlabikár rezort školstva vyhlásil rýchlu verejnú súťaž len koncom júna, víťaza vybrali začiatkom augusta a minulý týždeň bola s vydavateľstvom Aitec podpísaná nová zmluva.

Súťaž na novú učebnicu odôvodnilo ministerstvo tým, že školám chce ponúknuť na výber tri šlabikáre, tak ako to bolo doteraz. Školám však predtým oznámilo, že jeden z troch používaných šlabikárov – Lipka – k dispozícii nebude, pretože vydavateľ – firma Aitec – nemá platnú licenčnú zmluvu. Od zmluvy s firmou Aitec totiž odstúpila jedna zo spoluautoriek pôvodnej Lipky Alžbeta Hirková.

Nový Hupsov šlabikár Lipka podľa zoznamu schválených učebníc na edičnom portáli ministerstva má štyri autorky – Hirschnerovú, Muntágovú, Nemčíkovú a Futovú, z pôvodného autorského kolektívu Lipky je len Nemčíková.

Na výzor nového šlabikára Lipka a jeho podobnosť s pôvodným sme sa chceli opýtať riaditeľa vydavateľstva Aitec Waltera Hirschnera. Ako nás však informovala pracovníčka obchodného oddelenia, je na dovolenke.

Vydavateľstvo Orbis Pictus, ktoré má v ponuke dva iné šlabikáre, sa do súťaže nezapojilo. „Nie, do tejto súťaže sme nešli. Príprava kvalitnej učebnice trvá dva až tri roky,“ povedal ešte v júli riaditeľ vydavateľstva Stanislav Madarás. V prípade, že by výberové konanie na tretí šlabikár nebolo úspešné, však mali dostatočné zásoby na dodávky šlabikárov aj pre školy, ktoré by si ich doobjednali.

Rezort školstva v júni školám navrhol, aby si vybrali z dvoch iných šlabikárov. Školy, ktoré si objednali Lipku už v jeseni, však upozorňovali, že k nej už nakúpili písanky a cvičné zošity, ktoré s inými šlabikármi nesedia a ministerstvo školstva im ich na rozdiel od šlabikárov neuhradí. „V prípade nedodania šlabikára Lipka budem žiadať ministerstvo o refundáciu zakúpených zošitov, aby som mala na nové,“ uviedla v diskusnom fóre učiteľov Oľga Liptáková. Od ministra chcela odpoveď, ako má vysvetliť rodičom, že zošity, ktoré majú zaplatené, sú neplatné a musia zaplatiť ešte raz za nové po 4,20 eura za súbor.

Nakoľko budú zakúpené zošity, ktoré hradia rodičia, sedieť s novými šlabikármi, je zatiaľ otázne. Niektorí na diskusnom fóre učiteľov už vopred varovali, že ak vyjde nový šlabikár Lipka, nemôže byť úplne identický s pôvodným, pretože ak spoločnosť nemá platnú licenciu s jednou zo spoluautoriek, mohol by to byť plagiát. Aj preto predpokladali, že vyjde iný šlabikár a zhodu písaniek s novou učebnicou bude treba skontrolovať.

Problém so šlabikármi nie je jediný, ktorý trápi školy. Základným i stredným školám stále chýbajú aj niektoré nové učebnice. Podľa aktuálnych informácií z rezortu školstva chýba 13 učebníc. Celkovo pre nový školský rok dostanú školy „vyše 700 rôznych titulov učebníc a pracovných zošitov v objeme približne 6,5 milióna eur“, vyčíslil rezort.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šlabikár Lipka #škola #prváci