Piťo počas výpovede kreslil na tabuľu

Údajný bos skupiny piťovci Juraj O. alias Piťo počas svojej utorkovej výpovede kreslil fixkami na tabuľu vzťahy medzi jednotlivými ľuďmi tak, ako sú opísané v obžalobe proti skupine piťovci.

13.08.2013 10:31 , aktualizované: 12:13
specializovany trestny sud, Pitovci, ZVJS,... Foto: ,
Obžalovaný Juraj O. alias Piťo (vľavo), hlava údajnej mafiánskej skupiny piťovcov.
debata (10)

V úvode sa ohradil proti spôsobu, ako ho policajti zadržali. „Polícia ma vzala do väzby, a to najhorším spôsobom, ako sa dá,“ povedal Juraj O. a dodal, že prišiel vrtuľník, na základe svedectva jediného človeka a bez dôkazu. Podľa neho išlo o predvolebnú kampaň, na ktorú novinári skočili.

Juraj O. spochybňoval výpovede hlavného svedka kauzy Viktora M. „Podľa môjho konšpiračného myslenia je to človek, ktorý ma za sebou nejakú službu – neviem akú,“ dodal. Nevie si ho zaradiť, či je vlastne chránený svedok alebo spolupracujúci obvinený.

Podľa Juraja O. sa všetko začalo pri trnavskom prípade vydierania podnikateľa, kde už padli rozsudky voči Igorovi D. a Adamovi Š.. Táto dvojica údajne tiež patrí k piťovcom a figurujú aj medzi obžalovanými v aktuálne prejednávanej kauze. Tretí z aktérov trnavského prípadu vydierania bol práve svedok Viktor M., ktorý však už ani tam nesedel na lavici obžalovaných, pretože sa rozhodol spolupracovať s políciou. Juraj O. dnes hovoril, že už v čase riešenia trnavského prípadu si myslel, že aj jeho chcú obviniť, ale nevedel ako.

Juraj O. pred súdom poukazoval na rozdiely vo výpovediach svedka počas vyšetrovania. Podľa neho nesedia svedkove slová o tom, ako si mal Juraj O. objednať vybuchnutie domu či áut, na ktoré mal podľa obžaloby zabezpečiť veci. „Ja som to neurobil, nebol som tam, nemám nič spoločné s tými ľuďmi, ktorým sa to malo stať,“ vyhlásil Juraj O. na margo údajnej schôdzky, na ktorej sa „akcia“ vraj dohadovala. Spochybnil aj nedovolené ozbrojovanie, ktoré mu pripisovali. Ako povedal, ani jeden náboj mu nenašli. „Všetci v tejto veci výbuchov sú ovplyvňovaní,“ vyhlásil.

Obžalovaný poukázal na to, že v strážnej budove pri jeho dome našli 4,5 gramu marihuany. Juraj O. hovoril, že ide o množstvo menšie ako desať bežných dávok a patrila jeho strážnikovi. „Je to pankáč, zapáli si," dodal. Juraj O. odmieta tvrdenie, že nájdená „tráva“ patrila jemu. Strážnik totiž tvrdí, že patrila jemu. „Moja nie je, pán B. pre mňa trávu nezháňal,“ povedal Juraj O.

Juraj O. sa ohradil aj voči tvrdeniu obžaloby, že by bol šéfom skupiny piťovci. V roku 2004 alebo 2005 podľa neho vyšli tzv. mafiánske zoznamy, ku ktorým sa podľa Juraja O. najprv nikto nehlásil. „My sme sa z toho smiali. Ešte som hovoril, že ak by som sa dal preoperovať na ženu, tak ako by sa volali,“ povedal Juraj O. na súde. Odmietol, že by nejakú skupinu zakladal.

Hlavné pojednávanie s údajnými piťovcami sa začalo v pondelok 12. augusta prečítaním obžaloby. Podľa nej je 18 ľudí obvinených z 19 skutkov. Medzitým však jedného z obžalovaných vylúčili na samostatné konanie a ďalší sa rozhodol uzavrieť s prokurátorom dohodu o vine a treste. Obvinení muži sa mali dopustiť trestných činov ako založenie zločineckej skupiny, vydieranie, ublíženie na zdraví, hrubý nátlak, nedovolené ozbrojovanie, obmedzovanie osobnej slobody a drogová trestná činnosť. Juraja O., prezývaného Piťo, spolu s ďalšími mužmi zadržali v novembri 2011 pri najväčšej policajnej akcii v slovenskej histórii.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #piťo #piťovci #mafia #proces