Práce na tuneli obnovili, nehodu však nevysvetlili

Hoci stále nie je jasné, čo spôsobilo pondelňajší ranný neočakávaný výbuch v diaľničnom tuneli Šibenik pri Levoči, raziace práce na tuneli dostali už v pondelok podvečer opäť zelenú.

13.08.2013 20:00 , aktualizované: 14.08.2013 09:00
tunel Šibenik Foto: ,
Tunel Šibenik, kde v pondelok pri neočakávanom výbuchu zahynul strelmajster a piati robotníci utrpeli zranenia.
debata (20)

Denníku Pravda to potvrdil predseda miestneho obvodného banského úradu. Na bližšie otázky k nehode však odpovedať nebude, vraj až do ukončenia vyšetrovania.

Priznal však, že isté indície, čo výbuch spustilo, už má. Zlyhať mohol usmrtený strelmajster, ako aj trhavina, respektíve rozbuška. Lenže výbuch v 635-metrovom tuneli Šibenik, ktorý je súčasťou deväťkilometrovej levočskej diaľnice od Jánoviec po Jablonov, mohla spôsobiť aj náhoda. Jasné nie je ani to, či za tragédiou stojí nepriamo tempo výstavby tunela a nároky na plnenie termínov aj cien. Diaľnica sa stavia výrazne lacnejšie, ako štát očakával.

Strelmajstra hornina zasypala po náhodnom výbuchu, keď išiel preveriť, prečo po niekoľkom pokuse nevybuchla všetka trhavina. Na to, že zlyhanie bolo na strane strelmajstra, poukazuje fakt, že raziace a trhacie práce na rúre tunela pokračujú podľa banského úradu zatiaľ s tým istým materiálom, aký bol zvolený a schválený predtým a aj v čase nehody. Strelmajster mal mnohopočetné zranenia hrudníka, panvy, lebky a amputované prsty na pravej ruke. Odborníci na odstrely tunelov sa zhodujú, že v okamihu, keď by človek začal výrazne manipulovať s rozbuškou a snažil sa ju otvoriť, vybuchla by mu v rukách.

Zlyhať však mohla aj rozbuška, ktorá mala iniciovať trhavinu, no nedošlo k tomu. "Zlyhať rozbuška môže v prípadoch, ak je zle odpálená alebo je chyba od výroby. Pripúšťa sa to. Môže to byť aj spôsobom zapojenia, teda tá rúrka, kde prebieha detonácia alebo tlak, ktorý odpáli rozbušku, môže byť zalomená. Priechodnosť tlaku sa vtedy zastaví,“ vraví skúsený strelmajster Miroslav Witkovský. Výrobca rozbušiek má síce povinnosť otestovať, či sú rozbušky v poriadku, ale len zhruba 3 percentá rozbušiek z každej šarže prejdú testom. "Strelmajster môže len vizuálne skontrolovať, či nie rozbuška poškodená, napríklad následkom prepravy. To, či je chybná, nemá ako na prvý pohľad zistiť,“ tvrdí Witkovský.

Za nešťastím však môže byť aj náhoda. Eduard Müncner, dlhoročný súdny znalec a špecialista na trhacie a vŕtacie práce, hovorí, že približne na 100 odstrelov pripadá jedno zlyhanie rozbušky. „Síce som niekoľkokrát pri vyšetrovaní zistil, že odstrel sa nepodaril pre chybnú rozbušku, nikdy však pri tom nikto nezahynul. Toto je výnimočný prípad, že došlo k smrteľnému pracovnému úrazu,“ uvažuje Müncner. Podľa neho bude veľmi ťažké zistiť skutočný dôvod, prečo neočakávaný výbuch nastal. „Ak zlyhala rozbuška, tak jej obal bude roztrhnutý, ale nebude vybuchnutá. Je však veľmi riskantné manipulovať teraz s takouto rozbuškou, čiže predpokladám, že to vyšetrovatelia odskúšajú na nepoužitých rozbuškách z toho istého balenia. Otestujú ich v laboratóriu,“ nazdáva sa Müncner.

Výbuch by mohol podľa neho nastať ešte v prípade, že by na výbušninu padol veľký úlomok skaly. Po prvom neúspešnom odstrele mali začať stavbári robiť druhý. Ale ani na druhý pokus sa im nepodarilo odstreliť všetky nálože, a tak sa začalo s odstraňovaním materiálu, ktorý sa zosunul pri predchádzajúcich výbuchoch. Vtedy sa mohla uvoľniť väčšia časť horniny a tá mohla spôsobiť výbuch. To, že práce pokračujú v bežnom tempe, bez ohľadu na tragédiu, potvrdila aj Simona Tančáková zo spoločnosti Eurovia SK. Spolu s firmami Eurovia CS a Stavby mostov budujú úsek diaľnice na východe krajiny. Tunel Šibenik si však firmy dali za 22 miliónov eur postaviť spoločnosti Tubau.

„Južná tunelová rúra bola vyčistená od všetkých výbušnín, ako aj od materiálu z odstrelu. Práce na výstavbe tunela Šibenik boli ešte v pondelok podvečer obnovené, na čo dal povolenie banský úrad. Nešťastná udalosť neovplyvnila práce na ostatných stavebných objektoch, ktoré sa realizujú podľa plánu bez akéhokoľvek prerušenia,“ povedala Tančáková.

Druhý úsek diaľnice medzi Jánovcami a Jablonovom sa začína z južnej strany Levoče, kde sa vybuduje rovnomenná križovatka, do ktorej vyústi aj diaľničný privádzač Levoča. Pod úpätím vrchu Šibenik pôjde diaľnica do 635–metrového dvojrúrového tunela s názvom Šibenik. Pri razení tunela Šibenik zomrel strelmajster a ďalší piati sa zranili.

Je to už druhá tragédia na východnej D1, keď vlani v novembri pri Iliašovciach spadnutý most zabil štyroch ľudí. Práce sa vtedy zastavili na niekoľko dní. Táto tragédia sa stala západne od Levoče na prvom úseku diaľnice, ktorý stavajú iné spoločnosti.

Ako sa odpaľuje neelektrická rozbuška

Na stavbe tunela Šibenik používajú údajne najbezpečnejší typ rozbušky, a teda neelektrický roznet. Vývrty, do ktorých sa umiestňujú nálože, sa nabíjajú s neelektrickými rozbuškami, a tak sa eliminuje možnosť odpálenia rozbušky bludnými prúdmi, atmosférickou energiou, vlnami z mobilov či vysielačiek. Vo veľkom sa tak podľa Miroslava Witkovského, ktorý pracuje už vyše tridsať rokov ako strelmajster, začali používať tieto druhy rozbušiek, najmä v podzemí, kde hrozí výskyt bludných prúdov.

Najskôr sa podľa neho vyvedú prívodné rúrky na jedno miesto, ktoré je bezpečné. Odstrel alebo čelba sa nabíja aj pol dňa. Rozbušky sa zvedú do jedného miesta, spoja sa páskou a priloží sa k tomu elektrická rozbuška. Keď strelmajster do rozbušky pustí prúd, tak sa rozžeraví pilula, tá vyšľahne plameň, plameň iniciuje primárnu náplň rozbušky, tá spustí sekundárnu náplň rozbušky, vybuchne a iniciuje trhavinu, v ktorej je vsunutá.

zväčšiť
rozbuška

Aby došlo k dokonalému odpáleniu, používa sa ešte podľa strelmajstra bleskovica, ktorá zaručí, že všetky rúrky z neelektrických rozbušiek detonujú a prenesú do seba požadovaný tlak, ktorý rozbušku odpáli. "Bleskovica je dlhá rozbuška s priemerom 7 milimetrov a vnútri je stĺpec pentritolu, čiže trhaviny,“ opisuje Witkovský. Čakacia doba po odstrele je stanovená spôsobom roznetu. To znamená, že pri elektrickom roznete je čakacia doba minimálne 5 minút. "Keď iniciujete neelektrický roznet elektrickou rozbuškou, tak je to takisto 5 minút,“ tvrdí Witkovský. Ak dôjde k zlyhaniu, tak až po uplynutí tohto času, by sa mal ísť strelmajster pozrieť na miesto a vyriešiť problém. Oneskorenie účinku rozbušky je podľa experta nanajvýš pol sekundy, niekedy to bývajú dokonca len milisekundy.

Witkovský pracoval začiatkom leta na odstrele skalného previsu pod hradom Strečno a jeho spoločnosť takisto odstreľovala aj zvyšky mostu pri Iliašovciach, ktorého pád v novembri minulého roka pochoval štyroch pracovníkov. Ako k tragédii v tuneli Šibenik povedal pre Pravdu, nič samo od seba nevybuchne. "A viete, strelmajster robí chybu len raz,“ dodal. (eb)

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #tunel Šibeník #výbuch v tuneli #diaľnica Jánovce - Jablonov