Svahové deformácie ohrozujú diaľnice, železnice a tisíce stavieb

Za posledné tri roky sa na Slovensku zaznamenalo vyše 550 nových alebo obnovených svahových deformácií. V súčasnosti tak svahové deformácie ohrozujú takmer 100 kilometrov diaľnic a ciest I. triedy, 62 km železníc, ale aj ropovody, plynovody, vodovody a vyše 30-tisíc pozemných stavieb. Vyplýva to zo správy envirorezortu, ktorú v stredu schválila vláda.

14.08.2013 11:02
D1, diaľnica, Turany Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Vzhľadom na nedostatok finančných prostriedkov sa v predchádzajúcich dvoch rokoch realizovala len prvá etapa sanačných prác na lokalitách s najväčším rizikom poškodenia a ohrozenia rodinných domov. Práce sa realizovali v 17 lokalitách, na tento účel sa vyčlenilo asi päť miliónov eur.

Ministerstvo životného prostredia v súčasnosti eviduje 103 lokalít, na ktorých je nevyhnutné vykonať inžinierskoge­ologický prieskum a následnú sanáciu havarijných zosuvov. Celkové finančné prostriedky potrebné na tieto geologické práce sú vyčíslené vo výške 16,2 milióna eur. V dôsledku nepriaznivých klimatických pomerov v jarných mesiacoch tohto roku pritom počet registrovaných zosuvov stále narastá.

V súčasnosti bolo vybraných 47 prioritných lokalít na realizáciu inžinierskoge­ologického prieskumu a sanácie havarijných zosuvov a monitoringu skalného zosuvu v Kraľovanoch. Na riešenie prieskumu, sanácie a monitoringu prioritných havarijných zosuvov bude potrebných 5,6 milióna eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #zosuv #svah