Minister Žiga vyhovel protestu GP o predĺžení prieskumu na Jahodnej

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky podala protest prokurátora proti rozhodnutiu Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky z 31. januára tohto roku o predĺžení lehoty prieskumného územia uránových a iných rúd Čermeľ Jahodná na vykonávanie geologických prác. Informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

14.08.2013 11:42
Peter Žiga Foto: ,
Minister životného prostredia Peter Žiga.
debata

Doplnila, že minister životného prostredia Slovenskej republiky Peter Žiga rozhodnutím zo 7. augusta plne vyhovel protestu prokurátora, rozhodnutie napadnuté protestom zrušil a vec vrátil ministerstvu na nové prerokovanie a rozhodnutie so záverom, že v novom konaní bude ministerstvo postupovať s dotknutými obcami a samosprávnym krajom ako s účastníkmi konania.

Pritom na rokovaní košického mestského zastupiteľstva v apríli Žiga tvrdil, že neexistujú relevantné právne možnosti, aby spoločnosti, ak splní všetky legislatívne požiadavky, nebol predĺžený geologický prieskum, ktorý je v súčasnosti platný do roku 2015. Zdôraznil, že samospráva má právo veta pri povolení ťažby. Kto je však proti geologickému prieskumu, žiada, aby mesto vrátilo 20 až 30 miliónov eur spoločnosti, ktorá prieskum robí, povedal vtedy Žiga.

Plánovaná ťažba uránu v lokalite Jahodná sa stretla s veľkým odporom aktivistov. Nesúhlas vyjadrili aj poslanci mestského zastupiteľstva, či zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja a mestskej časti Košice Sever. Odmietavé stanovisko vyjadril vo februári aj riaditeľ Greenpeace Slovensko Juraj Rizman. Aj napriek silnému tlaku baníckych organizácií stále platí legislatíva, ktorá dáva dotknutým samosprávam právo zastaviť projekty ťažby rádioaktívnych nerastov kontroverzné z pohľadu ochrany ľudského zdravia a ochrany životného prostredia. Pevne verím, že vláda nepodľahne tlaku baníkov a zachová momentálne platný demokratický mechanizmus, ktorý uznáva právo komunít najviac dotknutých navrhovanou činnosťou povedať v procese povoľovania projektu konečné áno alebo nie," uviedol.

Rozhodnutie ministra životného prostredia Slovenskej republiky o vyhotovení protestu prokurátora zatiaľ nenadobudlo právoplatnosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #urán #geologický prieskum #Žiga #životné prostredie