Ľudovít Kaník sa opäť pokúsi riešiť problematiku čiernych stavieb

Poslanca Národnej rady SR Ľudovíta Kaníka (SDKÚ) neustále trápi otázka čiernych stavieb postavených na cudzích pozemkoch. Poukazuje na neúčinné opatrenia vlády a na novoznikajúce čierne stavby.

14.08.2013 12:18
Stavba, Skanska, robotník,r eality,... Foto: ,
Ilustračné foto
debata (8)

„Napríklad vo Zvolene, takmer v centre veľkého mesta, vzniká čierna osada, ktorá tam pred rokom nestála,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

Kaník sa už po niekoľký raz pokúsi problém vyriešiť svojimi návrhmi, ktoré opakovane predkladá na rokovanie parlamentu. Chce nimi zastaviť stavanie nových čiernych stavieb a tiež sankcionovanie stavebníkov týchto budov, ktorí nemajú na zaplatenie pokút. „Najväčší problém sú čierne stavby na cudzích pozemkoch. Dochádza k narúšaniu súkromného vlastníctva, ktoré má mať podľa ústavy vrcholnú ochranu. A štát sa na to stále prizerá,“ uviedol.

Zdôraznil, že za rok, odkedy SDKÚ-DS na problém upozorňuje, vláda neprišla s efektívnymi riešeniami. Podľa Kaníka priniesla iba opatrenia, ktoré zo súčasných obetí neprávosti robia ešte väčšie obete. „Zameriavajú sa na bežných stavebníkov a zodpovednosť sa snažia preniesť na vlastníkov pozemkov pod čiernymi stavbami,“ zhodnotil vládne opatrenia Kaník. Poslanec trvá na tom, že je potrebné prijať účinné opatrenia. Za také považuje svoje návrhy.

„Pokiaľ začne vznikať stavba na cudzom pozemku a vlastník pozemku to oznámi stavebnému úradu, tak silou a prostriedkami štátu musí byť táto stavba odstránená. A následne sa náklady na odstránenie budú vymáhať od toho, kto stavbu zhotovil,“ priblížil jeden zo svojich návrhov Kaník.

Do parlamentu predkladá aj novelu priestupkového zákona, ktorá má zabezpečiť vymáhanie pokút od ľudí, ktorí nemajú na ich zaplatenie. „Novela priestupkového zákona zavádza povinnosť odpracovať si pokuty a škody spôsobené tými skupinami ľudí, pokiaľ nemajú na zaplatenie pokuty,“ doplnil poslanec a kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kra­ja.

Pokiaľ ide o už existujúce čierne stavby, vyrovnať sa s nimi si podľa Kaníka vyžaduje čas. Poukázal, že vznikali pred desiatkami rokov, keď komunisti vyňali zo zákona zásadu, čo je na pozemku, patrí majiteľovi. Problém sa dnes podľa Kaníka nedá riešiť zo dňa na deň. „Keď zastavíme nové stavby, môžeme ďalej riešiť tie stavby, ktoré už stoja,“ uzavrel.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #stavba #zákon #Ľudovít Kaník