Nad málotriedkami stále visí otáznik

Očakávaný a kritizovaný návrh novely školského zákona včera nakoniec na vláde neprešiel. O zmenách, ktoré by priniesli zvyšovanie počtu žiakov v triede a väčší tlak na rušenie škôl s menším počtom detí, tak má vláda rokovať opäť v septembri.

15.08.2013 12:00
trieda, škola, žiaci, žiak Foto: ,
Do nového znenia návrhu novely zákona ministerstvo školstva pridalo hranice najnižšieho počtu žiakov v triedach.
debata (6)

Podľa hovorcu rezortu školstva sa podstata navrhovaných zmien nebude meniť, úpravy, ktoré rezort urobí, budú „legislatívno-technického charakteru“.

Zvyšovanie počtu žiakov v triedach základných škôl od septembra budúceho roka vyvolalo pobúrenie medzi učiteľmi, ktorí upozorňovali, že v plnších triedach nebude dosť času na to, aby sa učitelia žiakom viac individuálne venovali. Navyše je v triedach viac žiakov s poruchami správania a učenia ako kedysi.

Po kritike učiteľov rezort školstva čiastočne ustúpil. Do nového znenia návrhu novely zákona však pridal hranice najnižšieho počtu žiakov v triedach. Pre školy a ich zriaďovateľov, teda obce a župy, to znamená tlak na zlučovanie škôl s menším počtom žiakov, prípadne ich rušenie. Peniaze na dofinancovanie škôl z vlastných rozpočtov totiž nemajú.

Rezort školstva sa netají tým, že chystanou zmenou mu ide hlavne o šetrenie, keďže chce zvýšiť „tlak na racionalizáciu siete škôl“. Počet škôl, ktorým bude takto hroziť zrušenie, však nechce odhadovať, odvoláva sa na kompetencie samospráv. „Zrušenie, respektíve zlúčenie školy s inou je v kompetencii zriaďovateľa. Je na jeho rozhodnutí, či racionalizačné opatrenie prijme, alebo nie,“ uviedol hovorca rezortu Michal Kaliňák.

Faktom však je, že koncom júla si rezort školstva pozval 128 starostov, s ktorými rokoval o ďalšom fungovaní škôl v ich obciach. Ministerstvo neskôr odmietlo, že šlo o obce, kde sa školy majú zrušiť. Zrušenie školy bolo podľa vyhlásenia rezortu jednou z viacerých možností, o ktorých sa rokovalo, a „navrhuje sa len malému počtu zriaďovateľov“. Podľa Kaliňáka na ministerstvo pozvali samosprávy, ktoré požiadali rezort o dofinancovanie. „V prvom kole boli pozvaní zriaďovatelia škôl s nízkym počtom žiakov,“ povedal.

Pri rušení škôl v podhorských oblastiach by podľa neho mali byť zavedené školské autobusy. „Zavedenie školského autobusu by bolo ekonomicky efektívnejšie ako napríklad financovať náklady na 29 žiakov na druhom stupni základnej školy, a to aj za cenu poskytnutia príspevku na školský autobus,“ dodal hovorca rezortu.

„Možno sa niečo ušetrí, ale bude to na úkor toho, že žiaci budú musieť cestovať a v triedach sa zníži kvalita vzdelávania,“ upozorňuje šéf Nových školských odborov Ľudovít Sebelédi. Štát by tiež mal podľa neho myslieť na to, že ak sa rozpredajú budovy základných škôl pre malý počet žiakov, o niekoľko rokov môžu opäť chýbať, tak ako sa to stalo pri materských školách.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #žiaci #škola #málotriedka