Útok chrípky majú zastaviť vakcíny zo Šariša

Ministerstvo zdravotníctva má plán, kde bude štát v čase pandémie vyrábať vakcíny proti chrípke. Navrhuje postaviť novú fabriku v Šarišských Michaľanoch. Tá by v krízových situáciách vyrábala očkovacie látky a Slovensko by sa tak stalo nezávislé od tlaku zahraničných výrobcov, ktorí počas pandémie určujú premrštené ceny a tiež regulujú množstvo liekov, ktoré jednotlivému štátu predajú.

18.08.2013 16:00
Zuzana Zvolenská Foto: ,
Podľa návrhu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej by fabriku na výboru vakcín proti chrípke by mala prevádzkovať fi rma Imuna Pharm zo Šarišských Michalian.
debata (4)

Fabriku by mala prevádzkovať firma Imuna Pharm zo Šarišských Michalian, ktorá dnes vyrába rôzne vakcíny. Tento zámer musí ešte odobriť vláda.

Projekt fabriky na vakcíny proti chrípke sa ťahá už päť rokov. Štát preinvestoval takmer 20 miliónov eur a v roku 2011 začal s výstavbou závodu v Malackách. Projekt však minulý rok zastavil, pretože nenašiel firmu, ktorá by ho chcela prevádzkovať. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská teraz predstavila nový plán.

Podľa návrhu, ktorý je zatiaľ v medzirezortnom pripomienkovom konaní, by sa mala postaviť fabrika v spolupráci s jej budúcim prevádzkovateľom spoločnosťou Imuna Pharm v Šarišských Michaľanoch. Rozostavaný objekt v Malackách sa má dobudovať na sklady liečiv a zdravotníckeho materiálu. Obe tieto možnosti si budú vyžadovať ďalšie peniaze, ktoré bude musieť štát nájsť.

„Náklady na výstavbu továrne v Šarišských Michaľanoch budú predstavovať takmer 21 miliónov eur a dostavba skladu v Malackách ešte 1,5 milióna eur,“ uvádza ministerka Zvolenská v správe.

Predseda Slovenskej akadémie vied Jaromír Pastorek schvaľuje plán na výrobu vlastných vakcín. „Ak sa stane, že vakcíny budeme naozaj potrebovať, štát nebude pod tlakom iných výrobcov,“ povedal. Dodal, že vlastná výroba je flexibilná, ekonomickejšia a navyše Imuna Pharm má s ňou skúsenosti. V minulosti štát napríklad pri vtáčej chrípke nakúpil antivirotiká za veľké peniaze, pričom sa z vakcín použilo len malé percento. Ostatné sa museli zlikvidovať, pri prasacej chrípka to bolo to isté. Ak by si ich výrobu v budúcnosti reguloval sám, podobným škodám by sa mal vyhnúť.

Firma Imuna Pharm, na pozemku ktorej má pavilón vyrásť, ešte počas prvej Ficovej vlády ponúkala štátu na výstavbu fabriky parcely za jedno euro. Vláda Ivety Radičovej zmenila lokalitu a výstavbu premiestnila do Malaciek. Pozemky na Záhorí vyšli štátnu pokladnicu na viac ako 400-tisíc eur. Doteraz sa do projektu investovalo 19,7 milióna eur. V rámci neho sa vybudovalo vedeckovýskumné pracovisko v objekte Virologického ústavu SAV, zakúpili stroje a zariadenia. Výstavbu haly v Malackách zabezpečovala Správa štátnych hmotných rezerv. Vlani kabinet rozhodol o pozastavení stavby a doteraz nebolo jasné, čo bude ďalej.

Zvolenskej návrh počíta s tým, že sa využije už vzniknuté vedeckovýskumné pracovisko a nakúpená technika. Počas výroby pandemickej vakcíny bude potrebné financovať zo štátneho rozpočtu aj výskum a vývoj konkrétnej vakcíny. „K týmto nákladom treba pripočítať všetky náklady spojené s výrobou pandemickej vakcíny, ich výška by závisela od konkrétnej požiadavky, a preto sa tieto náklady v súčasnosti nedajú presne špecifikovať,“ uvádza rezort zdravotníctva. V útlmovom režime by prevádzkové náklady predstavovali približne 50-tisíc eur ročne, čo však nepredstavuje navýšenie verejných zdrojov.

Správa štátnych hmotných rezerv by mala viesť rokovania s budúcim prevádzkovateľom spoločnosťou Imuna Pharm. Zatiaľ sa žiadne neuskutočnili. „Pre správu je, pokiaľ ide o ďalšie smerovanie projektu, rozhodujúce rozhodnutie vlády,“ vysvetlila jej hovorkyňa Marcela Zelinková. Nakúpená technológia stojí podľa nej v skladoch správy.

Koľko vyjde štát príprava na výrobu pandemických vak­cín

  • Vedeckovýskumné pracovisko SAV – investovalo sa 1 292 962,21 þ
  • predpokladaná ďalšia investícia 710-tisíc
  • Virologický pavilón Malacky – investovalo sa 19 702 970,92 þ
  • sklad Malacky, ďalšia investícia 1 485 740,21 þ
  • Výrobňa v Šarišských Michaľanoch – investícia 21 miliónov þ

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba