Dúhovému Pridu bude konkurovať akcia kresťanov

Je to náhoda alebo zámer? V jeden deň na opačných koncoch republiky sa budú konať dva veľké pochody, ktoré organizujú dvaja rivali - ľudia bojujúci za práva homosexuálov a ochrancovia tradičnej rodiny.

21.08.2013 14:00
pride Foto: ,
Vlani sa uskutočnil Dúhový pochod v Bratislave už začiatkom júna.
debata (98)

V Bratislave sa uskutoční Dúhový Pride a v Košiciach zase Národný pochod za život, obe akcie budú 21. septembra.

Za Dúhovým Pridom stoja aktivisti mimovládnych organizácií a pochodom v bratislavských uliciach chcú už štvrtýkrát poukázať na to, že u nás sú stále diskriminovaní ľudia na základe sexuálnej orientácie. Národný pochod za život upriamuje pozornosť na ochranu života pred narodením a podporuje ho katolícka cirkev a kresťanské organizácie. Okrem rôzneho obsahu akcií je tu ešte aj ďalší rozdiel. Kým tá bratislavská vyjde na 10-tisíc eur, druhá akcia bude sponzorov stáť desaťkrát viac.

Rovnaký termín podujatia 21. september hodnotia obaja organizátori po svojom. Zástupcovia Dúhového Pridu tvrdia, že ich veľmi neprekvapuje termín, pre ktorý sa rozhodli organizátori kresťanského pochodu. „Čakali, kým zverejníme náš termín, mrzí ma, že takto zbytočne míňajú energiu na to, aby pracovali ,proti niekomu‘, mohli ju radšej využiť pre svoju cieľovú skupinu,“ tvrdí organizátorka Dúhového Pridu Romana Schlesinger. Dodala, že vlastný termín oznamujú pol roka dopredu. Prvý dátum bol pôvodne stanovený na 8. mája, potom ho preložili na jeseň.

Marek Michalčík z mimovládky Fórum života, ktorá pripravuje Národný pochod za život, uvádza, že si je vedomý toho, že v ten deň už jedná veľká akcia je. „My sme mali náš termín známy už koncom minulého roka,“ obhajuje.

Sociológ Stanislav Buchta si myslí, že organizátori oboch pochodov sa chcú zviditeľniť. „Ak však nebol rovnaký dátum podujatí náhodný, ale zámerom jednej alebo druhej mimovládnej organizácie, myslím si, že tam ide o ešte zvýšenie demonštrácie svojich aktivít,“ dodáva Buchta.

Národný pochod za život sa organizuje prvý rok a organizátori to poňali veľkolepo. Objednali si vlak, ktorý bude zvážať účastníkov z celej republiky. V sobotu predpoludním vyrazí z Bratislavy a naspäť pôjde v nedeľu z Košíc po skončení pochodu. Vlak sa zastaví vo viacerých staniciach, bude v ňom pripravený sprievodný program.

Organizátori očakávajú niekoľko desiatok tisíc účastníkov. Predpokladané náklady pochodu sú okolo stotisíc eur. „Doteraz máme vyzbierané asi jednu tretinu, hlavným iniciátorom je Konferencia biskupov Slovenska,“ tvrdí Michalčík. Organizátori ešte hľadajú sponzorov a očakávajú aj peniaze od účastníkov za lístky na vlak. Dvojsmerná cesta z Bratislavy do Košíc mimoriadnym vlakom vyjde jednu osobu na 35 eur.

Rozpočet štvrtého ročníka Dúhový Pride je podľa Schlesinger 10-tisíc eur. Je v tom zahrnuté promo, tlač brožúr a letákov, ozvučenie Hviezdoslavovho námestia, koncert na nábreží, after-párty, honoráre účinkujúcich.

„Okrem menších individuálnych príspevkov sú tento rok našimi hlavnými finančnými partnermi zahraničné ambasády, americká, švajčiarska či nórska,“ dodáva. Väčšina interpretov bude vystupovať buď zadarmo, alebo za minimálny honorár. Vystúpi Zuzana Haasová so skupinou, hovorí sa aj o herečke a speváčke Eve Mázikovej. Ďalšie mená, ktoré prídu podporiť pochod, organizátori ešte zverejňovať nechcú.

Rozpočet a náklady na:

Národný pochod za život

  • vlak z Bratislavy do Košíc: 20-tisíc eur
  • suma potrebná na uskutočnenie akcie v základnej podobe: 49-tisíc eur
  • zabezpečenie samotnej akcie: 24-tisíc eur
  • organizačné náklady: 7-tisíc eur
  • dlhodobá komunikačná kampaň: 18-tisíc eur
  • bezprostredná kampaň (napr. bilbordy, letáky): 32-tisíc eur
  • Celková suma: 101-tisíc eur

Dúhový PRIDE 2013

  • zabezpečenie akcie: 10-tisíc eur

(promoaktivity, tlač brožúr a letákov, ozvučenie Hviezdoslavovho námestia, koncert na nábreží, after-párty, honoráre účinkujúcim)

© Autorské práva vyhradené

98 debata chyba
Viac na túto tému: #kresťania #pride #LGBTI+