Bezpečnostná rada riešila kauzu úniku utajovaných materiálov

Bezpečnostná rada SR sa v stredu zaoberala informáciou o prešetrovaní úniku utajovaných skutočností z prostredia vojenského spravodajstva.

21.08.2013 14:41
prísne tajné, Top Secret, dokument, správa Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Informoval o tom Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. Bezpečnostná rada informatívny materiál prerokovala a vzala na vedomie. Detaily nezverejnili, materiál mal stupeň utajenia dôverné. Denník Pravda začiatkom augusta napísal, že podľa jeho informácií dôvod zvolania rady súvisí s materiálmi, ktoré zaistila polícia koncom júna, keď prehliadala auto bývalého šéfa vojenskej rozviedky Romana M.. Toho spolu s jeho priateľkou, bývalou spravodajskou dôstojníčkou Katarínou S., polícia obvinila z trestného činu ohrozovania dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Polícia podľa Pravdy našla v aute množstvo písomností, medzi nimi aj utajované dokumenty týkajúce sa aktivít zahraničných spravodajských služieb. Polícia sa k vyšetrovaniu nechce vyjadrovať s tým, že v kauzách týkajúcich sa vojenského spravodajstva sa bude až do skončenia vyšetrovania vyjadrovať výhradne Úrad špeciálnej prokuratúry. Úrad odmieta čokoľvek komentovať. Pravda v článku pripomínala, že za Romana M., ktorý bol nominantom SaS, sa začali vyšetrovať podozrenia z údajného tunelovania vojenskej rozviedky. Na verejnosti sa objavili dve správy. Podľa prvej v rokoch 2006 až 2010 vtedajší riaditeľ Vojenskej spravodajskej služby a šéf Vojenského obranného spravodajstva postupovali údajne ako organizovaná skupina a narábali so štátnym majetkom vo svoj prospech či v prospech tretích osôb.

Druhý tajný spis hovorí o tom, že súčasný námestník vojenského spravodajstva v rokoch 2004 až 2008 zneužil svoje postavenie na vlastné obohatenie sa. Všetci aktéri obvinenia odmietli a minister obrany Martin Glváč označil dokumenty za fiktívnu konštrukciu s cieľom zdiskreditovať predstaviteľov rezortu. Kauzami okolo vojenského spravodajstva sa zaoberá Úrad špeciálnej prokuratúry.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bezpečnostná rada #vojenské spravodajstvo